Lékař ze Sýrie je připraven zachraňovat životy i vyjít do ulic

Damašek - V Sýrii začalo ráno platit OSN dojednané příměří. Česká televize se spojila s podzemním syrským lékařem. Ze strachu o život se bojí říct jméno, ukázat tvář i prozradit místo, odkud volá. Snaze o příměří příliš nevěří. Jen dnes zemřeli v Sýrii nejméně tři civilisté.

„Asadův režim je dobrý ve lhaní a porušování slibů. Vím, že nepřestane zabíjet. Jakmile by to nastalo, jakožto lékař Omar bych šel na ulici demonstrovat,“ říká lékař, který působí v organizaci Doctors Coordinate of Damascus, která sdružuje takzvané podzemní lékaře. „Mnoho lékařů zabili. Vlastně celkem 55 doktorů. Máme to zdokumentované. 539 lékařů zatkli,“ dodává Omar. 

Podle opozice syrské síly zastřelily už tři aktivisty. Naopak syrská státní televize obvinila opozici ze sabotáže, prý nastražila nálož, která zabila vojáka a zranila nejméně 24 kadetů. Tyto zprávy není ale možné nezávisle ověřit. 

Ulice poničené střelbou zejí prázdnotou. Lidé se pořád bojí přítomnosti ostřelovačů a vojáků. Lékaři teď ale mají alespoň nějaký důvod k radosti. Za peníze od české humanitární organizace Člověk v tísni nakoupil Omar léky a vybavení, které mohou zachránit životy. „Přivezli jsme lékařské potřeby pro první pomoc a menší chirurgické zákroky. Ale i další zařízení pro operační sály,“ říká. Podle opozice se ještě budou hodit. 

„Máme stále problém se zasíláním zdravotnického materiálu do měst Hamá, Homs i Idlíb, ale snažíme se využít různých způsobů, i když je to velmi nebezpečné,“ řekl zástupce podzemní sítě lékařů Doctors Coordinate of Damascus, se kterou Člověk v tísni spolupracuje. Materiál se nicméně musí do země pašovat.  

Česká humanitární organizace vyhlásila na pomoc Sýrii sbírku. Získané dary chce využít právě na nákup zdravotnického materiálu a zajištění podmínek pro lékaře, stejně jako na pomoc syrským uprchlíkům.

Sbírka organizace Člověk v tísni na pomoc Sýrii

Pomoc je možné zasílat přímo na konto sbírky SOS Sýrie 92329232/0300.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)