Santorum vzdal boj o Bílý dům kvůli finančním problémům

Washington - Bývalý pensylvánský senátor Rick Santorum vzdal republikánské prezidentské primárky, protože mu došly peníze na kampaň. Informovala o tom dnes televizní stanice CBS. Po Santorumově úterním odstoupení zřejmě už nic neohrozí Romneyho nominaci pro listopadové volby.

Americká média dosud spekulovala, že Santorum vzdal svůj boj o republikánskou nominaci do prezidentských voleb z rodinných důvodů. Krátce předtím, než se bývalý senátor rozhodl kampaň ukončit, byla totiž hospitalizována jeho dcera.

Santorum ale nyní přiznal, že důvod byl jiný. Po primárkách ve Wisconsinu, v nichž minulý týden podlehl Romneymu, se k němu přestali hlásit sponzoři. „Naše kampaň měla poprvé dluh, a ten dluh byl z mého pohledu větší, než by mi bylo příjemné,“ řekl Santorum. „V týdnu po Wisconsinu jsme v podstatě nezískali žádné peníze,“ uvedl dále republikánský kandidát.

Kampaň tak podle něj neměla možnost investovat do reklam pro primárky v Pensylvánii, které se uskuteční 24. dubna. Naopak Romney zde plánuje utratit za volební inzeráty několik milionů dolarů. Santorum také přiznal, že po porážce ve Wisconsinu už téměř nebyla šance, že by znemožnil Romneymu získat 1 144 delegátů pro srpnový stranický kongres, což je počet, který zajistí nominaci do prezidentských voleb. Bývalý senátor svůj neúspěch do určité míry připsal médiím, kterým prý dokázal Romney lépe „prodat“ své názory.

Rick Santorum
Zdroj: ČTK/AP/Jeff Roberson

Santorum měl podporu především konzervativnějších republikánů a v primárkách slavil úspěchy v jižních státech USA. S Romneym však prohrával ve státech, kde převažují umírnění republikánští voliči. Podle průzkumů mu navíc hrozil neúspěch i v domovské Pensylvánii.

Po Santorumově odstoupení zůstávají v republikánských primárkách už jen tři kandidáti: vedle Romneyho to jsou bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich a texaský kongresman Ron Paul. Ani jeden ze zbývajících Romneyho soupeřů ale už nemá šanci získat do konce primárek 1 144 delegátů na republikánský sjezd.