Poradkyně demokratů se omluvila „nepracující“ Romneyové

Washington - Poradkyně amerických demokratů Hilary Rosenová se omluvila manželce pravděpodobného prezidentského kandidáta republikánů Mitta Romneyho. V televizi CNN o Romneyové řekla, že „nepracovala ani den v životě“. Manažer kampaně současného prezidenta Obamy poradkyni k omluvě přímo vyzval.

Rosenová poznámku udělala ve středu v televizi CNN, když se snažila vysvětlit, že Romneyová, manželka movitého podnikatele, nechápe ekonomické problémy, s nimiž se potýkají běžní Američané. Manažer kampaně současného prezidenta Baracka Obamy Jim Messina poradkyni vyzval, aby se omluvila.

„Jako máma vím, že výchova dětí je ta nejtěžší práce, jaká může být,“ řekla podle britské BBC Rosenová. „Coby znalkyně musím uznat, že na CNN jsem nezvolila vhodná slova, omlouvám se Ann Romneyové a všem ostatním, kteří se urazili,“ dodala poradkyně demokratů.

Do debaty se zapojila i Obamová

Dvaašedesátiletá Romneyová vychovala pět dětí, v roce 1998 jí lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu. V reakci na výstup Rosenové na CNN si Ann Romneyová založila účet na sociální síti Twitter, kde napsala, že „se rozhodla zůstat doma a vychovat pět chlapců“. „Věřte mi, je to těžká práce,“ vzkázala čtenářům.

Do debaty se zapojila i první dáma USA Michelle Obamová, která dnes na Twitteru připomněla, že „každá matka tvrdě pracuje a každá žena si zaslouží respekt“.

Tato roztržka mezi táborem demokratů a republikánů přišla v době, kdy Romney a Obama soupeří o přízeň amerických voliček. Podle nejnovějšího průzkumu se to daří spíše současnému šéfovi Bílého domu, kterého údajně podporuje 54 procent žen, zatímco Romneyho 36 procent.