Jihoafrická prokuratura stahuje obvinění proti Krejčířovi

JAR - Jihoafrický soud odložil proces s Radovanem Krejčířem kvůli údajnému pojistnému podvodu. Chce prošetřit věrohodnost hlavního svědka, slovenského lékaře Mariána Tupého. Uprchlý Krejčíř ho podle obžaloby donutil k padělání dokladů. S nimi pak přesvědčil pojišťovnu o tom, že trpí rakovinou, a inkasoval v přepočtu víc než 11 milionů korun.

Podle redaktora ČT Jiřího Hynka žalobce prozatím stáhl obvinění proti Radovanu Krejčířovi. Nejvyšší soud v tuto chvíli prověřuje, zda je věrohodné hlavní svědectví lékaře Mariána Tupého, který vypovídal proti Krejčířovi.

Obvinění z pojistného podvodu je založeno právě na výpovědi a dokladech Tupého. Marián Tupý byl hlavní svědek obžaloby, dokonce chráněný státem. Tupý řekl, že ho Krejčíř donutil ke zfalšování lékařských záznamů. Jimi pak uprchlý podnikatel dokládal konečné stádium rakoviny. Z pojišťovny vymohl v přepočtu víc než 11 milionů korun.

Žalobci v procesu podle reportéra České televize Jiřího Hynka vycházejí z toho, že Krejčíř Tupého k vystavení potvrzení o diagnóze donutil. Tupý ale podle informací reportéra svoje obvinění proti Krejčířovi prý zase stáhl s tím, že bylo učiněno pod nátlakem. Soud s Krejčířem v kauze pojistného podvodu tak podle informací ČT nemůže pokračovat, dokud se nevysvětlí, zda byl na Tupého skutečně nějaký nátlak vyvíjen.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24/AP Photo

Krejčíř ale podle dnešního tvrzení serveru Eyewitness nechtěl, aby byl tento proces odložen. „Chci být zproštěn obvinění. Doufám, že soud neodvolají,“ prohlásil podle serveru.   

Krejčířovo jméno ale figuruje v mnoha dalších kauzách na jihu Afriky. Za poslední tři roky bylo ze společnosti pohybující se kolem Krejčíře zavražděno sedm osob. Například šéf místního podsvětí Cyril Beeka, jeho jméno bylo na seznamu lidí k likvidaci, který policie našla při loňské březnové razii v Krejčířově domě. Prokuratura se už příští týden pokusí dostat Krejčíře znovu před soud, kdy by se měl projednávat jeho podíl na loupežném přepadení.  

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007. Stále jako žadatel o politický azyl. Jeho udělení se možná nedočká - tamní soudy se totiž po letech vrátí k žádosti tuzemské justice o Krejčířovo vydání zpátky do Česka.