Áder vykročil k úřadu maďarského prezidenta

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes na prezidenta oficiálně nominoval dosavadního europoslance Jánose Ádera. Nahradit by měl Pála Schmitta, který počátkem dubna rezignoval kvůli aféře s opsanou doktorskou prací. Hlavu státu budou volit maďarští poslanci. Orbánův Svaz mladých demokratů (Fidesz), jehož je Áder členem, má v parlamentu nadpoloviční většinu.

Áder je jedním ze zakládajících členů strany Fidesz. Za Orbánovy první vlády v letech 1998 až 2002 byl předsedou parlamentu. Fidesz se na nominaci dvaapadesátiletého europoslance, který ve Štrasburku působí v předsednictvu nejsilnější Evropské lidové strany, dohodl minulý týden. Původně se spekulovalo i o tom, že by Orbánova strana mohla do čela země navrhnout předsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra.

Předchozímu prezidentovi Schmittovi jeho domovská univerzita odebrala doktorský titul za to, že velkou část své dvacet let staré práce opsal od jiných vědců. Schmittovým případem se má zabývat i etická komise Mezinárodního olympijského výboru, jehož je tento dvojnásobný držitel olympijského zlata v šermu dlouholetým členem.

János Áder vystudoval práva a ve vrcholné politice se pohybuje od konce 80. let; podílel se na událostech, které vedly k pádu komunistického režimu v Maďarsku. V roce 1988 stál spolu s nynějším premiérem Viktorem Orbánem a několika dalšími lidmi u zrodu opozičního Fideszu. O rok později byl jedním z reprezentantů opozice při jednáních s komunisty o předání moci. V rámci Fideszu postupně zastával řadu významných funkcí včetně funkce místopředsedy a šéfa poslaneckého klubu.

Od června 1998 do května 2002 předsedal maďarskému parlamentu. Poslancem byl od prvních svobodných voleb v roce 1990 až do svého zvolení europoslancem o 19 let později. Poslancem Evropského parlamentu je od července 2009; v europarlamentu zastává funkci místopředsedy Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Je členem předsednictva Evropské lidové strany.

Studio ČT24 o příštím maďarském prezidentovi (zdroj: ČT24)