Palestinský premiér se odmítl setkat s izraelským protějškem

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes obdržel dopis od palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse týkající se izraelsko-palestinského mírového procesu. Na schůzce palestinské a izraelské delegace v Jeruzalémě mu jej předal hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát. Palestinský premiér Salám Fajad na poslední chvíli svou účast na setkání bez udání důvodů odřekl.

Fajad měl vést palestinskou delegaci, s Irikátem ale nakonec přijel do Jeruzaléma šéf palestinských zpravodajských služeb Madžíd Faradž. Setkali se s izraelským premiérem Netanjahuem a jeho osobním zmocněncem Jicchakem Molchem. Na závěr se obě strany shodly na společném prohlášení: „Izrael a palestinská správa jsou odhodlány dospět k míru“. Netanjahu podle sdělení svého úřadu odpoví na Abbásův dopis do dvou týdnů. 

„Obě strany doufají, že tato výměna dopisů napomůže nalezení cesty k pokroku směrem k míru,“ citovala z prohlášení Netanjahuova úřadu agentura DPA. Irikát označil schůzku, která trvala bezmála jednu hodinu, za „seriózní“ a potvrdil, že Netanjahu Abbásův dopis prostuduje a do dvou týdnů na něj odpoví.

Avizovanou schůzku obou delegací, která měla být setkáním obou stran na nejvyšší úrovni po téměř dvou letech, provázely v průběhu dne nejasnosti a spekulace. Nebylo zveřejněno místo schůzky ani čas jejího konání, až do podvečera ji zahalovalo oficiální mlčení.

Fajadovu možnou neúčast naznačil kromě toho už během dne izraelský ministr obrany Ehud Barak. „Pan Fajad má určité výhrady ohledně své přítomnosti na schůzce,“ řekl Barak v izraelském vojenském rozhlase z Kolumbie, kde je na oficiální návštěvě.

Postoj palestinského premiéra podle Barakovy domněnky vyplývá z neshod kolem výběru daní a celních poplatků, které má Izrael převádět palestinské samosprávě v Ramalláhu. Nejmenovaný palestinský činitel ale popřel, že by Fajadovy „výhrady“ souvisely s fiskální problematikou. 

Palestinci prezentovali plánovanou schůzku Fajada a Netanjahua jako poslední pokus o záchranu mírových jednání před volební sezonou v USA.