Austrálie se stáhne z Afghánistánu o rok dříve

Sydney - Australští vojáci odejdou z Afghánistánu dřív, než bylo v plánu. Australská premiérka Julia Gillardová prohlásila, že stahování jednotek začne ještě letos a většina vojáků bude doma už na konci příštího roku – tedy v době parlamentních voleb. Většina mezinárodních jednotek přitom afghánskou misi ukončí až o rok později. V současnosti slouží v zemi 1550 Australanů, což je nejvíce ze zemí, které nejsou v NATO.

Australští vojáci podle Gillardové téměř dokončili svůj úkol spočívající v předávání odpovědnosti za bezpečnost afghánským silám. Premérka uspíšené stažení zdůvodnila zlepšením bezpečnosti v Afghánistánu i zneškodněním mnoha představitelů al-Káidy včetně vůdce teroristické sítě Usámy bin Ládina loni v Pákistánu. Hlavním úkolem australských vojáků je výcvik jejich afghánských kolegů v provincii Uruzgán na jihu země. „Toto je válka, která má svůj konec. Máme strategii, poslání a časový rámec pro jeho dosažení,“ zdůraznila Gillardová.

Julia Gillardová
Zdroj: ČT24

Spojené státy, které mají v Afghánistánu zdaleka největší kontingent asi 90 000 vojáků, chystají stažení všech svých bojových jednotek do konce roku 2014.

Vydáno pod