První zahraniční cesta Su Ťij povede do Norska

Neipyijto - Barmská prodemokratická vůdkyně Su Ťij se chystá poprvé po dlouhých 24 letech vycestovat do zahraničí. Zamíří do Evropy. Norské ministerstvo zahraničí uvedlo, že očekává příjezd Su Ťij už v červnu. Podle mluvčího její strany by mohla navštívit rovněž Velkou Británii. Právě v norské metropoli Oslu v roce 1991 nemohla kvůli věznění osobně převzít Nobelovu cenu za mír, kterou dostala na návrh Václava Havla.

Laureátka Nobelovy ceny strávila roky v domácím vězení, zatímco v Barmě vládla vojenská junta. Dříve odmítala opustit Barmu ze strachu, že by jí mohlo být znemožněno se do země opět vrátit.

Vojenský režim jí dříve několikrát nabídl možnost odcestovat do Británie za těžce nemocným manželem Michaelem Arisem, kterého poznala za studií na Oxfordské univerzitě. Disidentka ale zůstala v Barmě a její muž v roce 1999 zemřel.

Cameron Su Ťij pozval do Británie

Přesné datum jejího vycestování mimo Asii ještě nebylo potvrzeno, jak informoval mluvčí Národní ligy pro demokracii. Britský premiér David Cameron pozval Su Ťij na návštěvu Velké Británie, když se s ní setkal minulý týden v Barmě.

Su Ťij
Zdroj: ISIFA/EPA/BARBARA WALTON

Su Ťij berou mnozí obyvatelé země jako lepší alternativu než režim řízený armádou. V poslední době ale kabinet začal s reformami a doufá ve zrušení sankcí ze strany Západu. Ten požaduje radikálnější kroky jako propuštění politických vězňů i snahu o řešení etnických konfliktů země.

Vůdkyně barmské opozice získala v nedávných parlamentních volbách vůbec poprvé poslanecké křeslo. Volby ocenila Evropská unie i Spojené státy.