U Islámábádu havarovalo letadlo, nikdo nepřežil

Islámábád - Nejméně 127 lidí dnes zahynulo při pádu letadla společnosti Bhoja Air krátce před přistáním u pákistánské metropole Islámábádu. Přivolaní hasači a záchranáři vyzvedli z rozpadlých trosek v hustě obydlené oblasti zatím 50 mrtvých těl. Příčinou havárie bylo podle všeho špatné počasí, nepřežil ji zřejmě nikdo ze 121 cestujících a šesti členů posádky.

Neštěstí se stalo deset minut před plánovaným přistáním za silné bouřky a hustého deště. Letadlo spadlo nedaleko vojenské letecké základny Čaklala, která přiléhá k mezinárodnímu letišti Bénazír Bhuttové u metropole Islámábádu.

Boeing 737 letěl z jihopákistánského Karáčí a havaroval jen několik kilometrů od letiště na islámábádském předměstí Raválpindí. Stroj se po pádu rozbil na několik kusů a začal hořet. Nejprve tak bylo nutné uhasit plameny, aby záchranné týmy mohly pátrat po případných přeživších lidech. Někteří svědkové dokonce tvrdili, že letadlo hořelo už před zřícením nedaleko vesnice Husajn Abad, asi 3,5 kilometru od islámábádské dálnice.

Trosky letadla zasáhly také desítku domů ve vesnici poblíž Islámábádu a strhly elektrické vedení. Nikoho z obyvatel nezranily, pátrání po možných přeživších ale komplikovala tma. Než dorazila technika, museli si lidé svítit mobilními telefony. Příbuzní obětí kritizovali leteckou společnost, že jim dlouho odmítala dát jakékoli informace a hlavně seznam pasažérů. Dlouho tak nebylo jasné, kolik lidí Boeingem vlastně cestovalo.

Rozsah katastrofy nedává naději, že by ji někdo přežil. Zbytky letadla jsou rozesety v okruhu dvou kilometrů. Podle televizních záběrů jde o poměrně malé kusy, což může podporovat podezření, že letadlo explodovalo už ve vzduchu. Podle některých svědectví venkovanů vypadal totiž stroj před dopadem jako ohnivá koule.

Bhoja Air je malá soukromá letecká společnost, která funguje asi deset let. Měla ale finanční problémy a na chvíli dokonce ukončila činnost. Odnedávna už ale zase funguje.

Jde o největší letecké neštěstí v oblasti od července 2010, kdy při pádu letounu společnosti AirBlue opět u Islámábádu zahynulo 152 osob.

Vydáno pod