Čína hrozí Filipínám a USA kvůli námořnímu cvičení

Peking – Dvoutýdenní námořní manévry, které zahájili Filipínci společně s námořnictvem Spojených států ve sporné oblasti Jihočínského moře, vyvolaly odezvu v Pekingu. Prostřednictvím armádních novin oznámila Čína, že Filipíny a Spojené státy riskují vyvolání ozbrojeného střetu o Jihočínské moře.

Deník Čínské osvobozencké lidové armády se sice neodvolal na žádné vládní zdroje, přesto vydal vyrování, že se pře s Filipíny o Jihočínské moře může dále vyhrotit.

Cvičení Američanů a Filipínců má v oblasti probíhat dva týdny. Zatím se jejich plavidla zdržují poblíž Filipín, od pondělí se však mají přesunout do Jihočínského moře. „Takovým vměšováním a zásahem posílí Spojené státy napětí ohledně Jihočínského moře. Bude to mít nevyhnutelně velký dopad na mír a stabilitu v oblasti,“ napsal čínský armádní deník.

Čína a Filipíny se přou především o vlastnictví neobydleného ostrova vzdáleného 124 námořních mil (230 kilometrů) od hlavního filipínského ostrova. Peking vede v Jihočínském moři spory také s Vietnamem, Brunejí, Malajsii a Tchaj-wanem. Příčinou jsou především předpokládané zásoby ropy a plynu pod mořským dnem.