Bahrajnské „povstání F1“ nepřežil demonstrant

Manáma – Při střetu demonstrantů s policisty během protestů, které se rozpoutaly v Bahrajnu u příležitosti probíhající Velké ceny formule 1, zahynul sedmatřicetiletý muž. Oznámili to zástupci opozice. Dnes v protestních akcích nazvaných Dny hněvu pokračovali. Následně hlásili další střety s policií.

Bahrajnská opozice se rozhodla k obnovení protestů proti vládnoucímu režimu využít dobu závodu F1, na který se do země sjelo mnoho zahraničních novinářů. Pátečního pochodu se zúčastnilo několik tisíc lidí, ale policie proti nim zasáhla. Dnes opozice oznámila, že bylo po střetu policistů s demonstranty nalezeno tělo mrtvého muže Saláha Abbáse Habíba a zveřejnila jeho snímek. Leželo na střeše jednoho z domů, kde k bojům došlo.

Kvůli závodu F1 byla v bahrajnské metropoli zavedena mimořádná bezpečnostní opatření, ale protivládní skupiny svolaly další protesty i na dnešek. Část demonstrantů se střetla s policisty. Ti podle opozičních představitelů do davu stříleli gumovými projektily. Demonstranti odpověděli házením lahví se zápalnou směsí.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Organizace pro podporu lidských práv vyzvaly v souvislosti s nepokoji Bahrajn, aby nedělní závod zrušil vzhledem k pokračujícím politickým represím. Pořadatelé to však odmítli.

Při loňských násilnostech zemřelo dle oficiálních statistik 30 lidí, opozice hovoří o 50 až 60 mrtvých, k nimž nyní přibyl další. Loni byla kvůli nepokojům Velká cena Bahrajnu zrušena.

Vydáno pod