V Amsterdamu se srazily vlaky, 125 zraněných

Amsterdam - Přinejmenším 125 lidí utrpělo zranění, když se dnes navečer srazil na jihu Amsterdamu osobní vlak s rychlíkem. Podle amsterdamské místní televize AT5 bylo 56 lidí zraněno vážně. Srážka zablokovala železniční spojení mezi amsterdamským hlavním nádražím a letištěm Schiphol.

Soupravy se srazily čelně poté, co se dostaly na stejnou kolej. Vážně poškozená byla především přední část rychlíku. Oba vlaky však zůstaly na kolejích. V obou soupravách bylo několik set lidí. Později popisovali, jak je silný náraz vymrštil ze sedadel na stěnu nebo další cestující. „Slyšela jsem srážku v telefonu, když jsem mluvila s matkou. Slyšela jsem velmi hlasitý hluk, bylo to děsivé,“ popsala příbuzná jedné z cestujících.

K poměrně mírným následkům nehody, kterou přes zranění všichni přežili, přispěla i nízká rychlost, kterou obě soupravy před srážkou jely – asi 50 kilometrů za hodinu. Jeden krátce před havárií opustil amsterdamské hlavní nádraží, druhý do centrální stanice přijížděl ze čtvrti Sloterdijk.

Železniční nehoda v Amsterdamu (zdroj: ČT24)

Nehoda se stala před sedmou hodinou večer, vyprošťování zraněných trvalo několik hodin. V té době byla zastavena železniční doprava v západní části Amsterdamu včetně spojení mezi mezinárodním letištěm Schiphol a hlavním nádražím.

Železniční nehoda s velkým množstvím zraněných se v Nizozemsku naposledy stala v roce 2006. Tehdy do sebe u města Arnhem narazil osobní a nákladní vlak. Srážka si vyžádala 23 zraněných. Předloni se potom stala vážná železniční nehoda v belgickém městě Halle. Při střetu dvou regionálních vlaků zahynulo osmnáct lidí.