Své uprchlíky Kaddáfí sledoval prostřednictvím MI5

Londýn – Britská kontrarozvědka Bezpečnostní služba (též MI5) sledovala libyjské uprchlíky ve Velké Británii a informace o nich poskytovala režimu Muammara Kaddáfího. Některé uprchlíky Kaddáfímu nakonec poslala zpět. Bezpečnostní služba také spolupracovala s libyjskými agenty. Vyplývá to z dokumentů, které byly nalezeny v Libyi, o nichž informoval list The Guardian.

Propojení Bezpečnostní služby s Kaddáfího režimem potom dokumentoval The Guardian příkladem z roku 2006, kdy dva libyjští agenti dorazili na londýnské letiště Heathrow, byli ubytováni ve střeženém bytě a dostali zabezpečené mobilní telefony.

Představitelé Blairovy a Brownovy administrativy, která vládla v době, kdy měla Bezpečnostní služba s Kaddáfím spolupracovat, své spojování s diktátorským libyjským režimem odmítají. „Týká-li se to MI5, nemá to nic společného s ministerstvem zahraničí,“ řekla někdejší ministryně zahraničí Margaret Beckettová.

Jejího předchůdce Jacka Strawa však nedávno zažaloval nynější velitel tripoliské vojenské rady a někdejší uprchlík Abdal Hakím Belhadž. Straw podle Belhadže podepsal nařízení zadržet libyjského exulanta i s manželkou na cestě z Malajsie do Británie. Belhadž byl pak vězněn americkou tajnou službou CIA a vydán do Libye, kde byl z vězení propuštěn až roku 2010.

Další kontakty, které dříve udržovala Británie s Kaddáfího režimem, byly odhaleny již loni. Ukázalo se, že britská rozvědka SIS (též MI6) spolu s libyjskými agenty zřídila v jednom západním městě mešitu, v níž se hlásaly zásady radikálních muslimů. Cílem bylo přilákat do ní teroristy z al-Káidy.