Nizozemsko čekají předčasné volby - vláda padla

Haag - Menšinová vláda v Nizozemsku padla. Premiér Mark Rutte předal královně Beatrix demisi svého kabinetu, a zemi tak čekají předčasné volby. Kabinet se nedokázal dohodnout na rozpočtových škrtech s krajní pravicí vedenou Geertem Wildersem, bez níž nemá vláda parlamentní většinu. Rutte chce s parlamentem prý dál na dohodě o úsporných opatřeních pracovat, aby je mohli poslanci schválit ještě před volbami. Nizozemsko se tak stalo už několikátou zemí Evropské unie, kde krize v eurozóně smetla vládu - po Itálii, Španělsku, Řecku, Portugalsku, Slovensku nebo Slovinsku.

Královna Beatrix dnes rezignaci kabinetu přijala a zároveň Rutteho požádala, aby jeho vláda vedla zemi až do předčasných voleb. V úterý Rutte vystoupí v parlamentu během debaty o rozpočtových škrtech a o termínu konání nových voleb.

Rutte dnes projednal situaci na mimořádném zasedání vlády. V sobotu zkrachovala jednání mezi menšinovou vládou a krajně pravicovou Stranou pro svobodu (PVV) o rozpočtových úsporách. Šéf PVV Wilders, jehož strana zajišťovala kabinetu v parlamentu většinu, označil vládní návrh za nepřijatelný a od rozhovorů odešel.

Jednání o schodku začala 5. března poté, co nizozemská ekonomika upadla do recese. Cílem bylo dosáhnout dohody o škrtech ve výši 16 miliard eur (400 miliard korun). Odhady hovořily o letošním schodku státního rozpočtu ve výši asi 4,6 procenta hrubého domácího produktu, což je o 1,6 procentního bodu více, než umožňují unijní pravidla. Jejich naplnění přitom nizozemští politici žádali od silně zadluženého Řecka.

„Doufal jsem, že dokážeme něco vyjednat, ale tento balíček je nepřijatelný pro naši stranu i pro naši zemi,“ řekl Wilders. „Je načase jít za nizozemskými voliči,“ dodal s tím, že předčasné volby by se měly konat co nejdříve.

Nizozemsko je jednou ze čtyř zemí eurozóny, které stále mají špičkový rating AAA. Na finančních trzích ale panují obavy z dalšího vývoje nizozemské ekonomiky, protože se menšinové vládě nedařilo prosadit rozpočtové škrty, které by přispěly ke snížení deficitu státního rozpočtu. Ten v roce 2011 činil 28 miliard eur. Agentura Fitch už varovala, že by mohla Nizozemsku kvůli jeho dluhům rating snížit.

Ratingová agentura Moody's upozornila, že pokud by se v souvislosti s předčasnými volbami objevily náznaky, že země zpochybní svůj závazek k fiskální disciplíně, hrozilo by Nizozemsku snížení ratingu. Dnes však Moody's potvrdila Nizozemsku nejlepší možnou známku AAA se stabilním výhledem.