Die Welt: V ČR hrozí návrat komunistů a Čechům je to jedno

Berlín – Krize české vlády si už všímají i zahraniční média, mimo jiné i německý deník Die Welt. Komentář tohoto listu soudí, že v Česku hrozí návrat komunistů k moci a Čechům to nejspíš ani nevadí. Upozorňuje tak na fakt, že hrozí předčasné volby a průzkumy ukazují, že by na celé čáře zvítězila levice.

Po sérii korupčních skandálů stojí středopravá vláda Petra Nečase před svým zánikem a případné předčasné volby přinesou radikální změnu politického kurzu České republiky, tvrdí Die Welt. „Podle průzkumů by vedly k prudkému obratu doleva: k sociálnědemokratické vládě, kterou by tolerovali staří komunisté. Poprvé od revoluce by tak KSČM mohla minimálně nepřímo rozhodovat o vládním dění,“ píše se v komentáři. 

„A Čechům se to zdá být jedno,“ dodal s odkazem na víkendovou masovou odborářskou demonstraci v Praze, při níž účastníci volali po nových volbách. „Atmosféra byla napjatá, běžní lidé mají plné zuby těch, kdo jim v současnosti vládnou,“ líčí německý deník situaci v Česku. 

Di Welt se strefuje i do Věcí veřejných: „Vlastní chaos ve vládě způsobil nejmenší koaliční partner, strana Věci veřejné (VV). VV oba větší partnery - Nečasovu ODS a konzervativní TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga - pravidelně a amatérsky vydíraly tajnými, pikantními informacemi o jejich lidech.“ 

List si ale myslí, že vláda Petra Nečase se předčasných voleb obává: „Pokud středopravá vláda ztroskotá, budou nové volby. A těch se všechny strany v koalici kvůli své neoblíbenosti u občanů musí bát jako čert kříže.“ 

Navíc podle průzkumů by vyhrála levice, v čemž ovšem Die Welt vidí problém především proto, že by nová vláda zřejmě nedodržovala rozpočtovou disciplínu. Česko by se tak stalo „nejistým rozpočtově-politickým kantonem v Evropě“.