Soud odmítl Mubarakovo odvolání proti zmrazení majetku

Káhira - Egyptský soud dnes odmítl odvolání bývalého prezidenta Husního Mubaraka proti zablokování majetku jeho rodiny v odhadované hodnotě několika stovek milionů dolarů. Státní orgány tak mohou zahájit vyšetřování toho, jak k tak obrovskému majetku Mubarakův klan přišel. V případě podezření, že si počínal nelegálně, hrozí i exprezidentovi soudní řízení.

Mubarakovi, jeho manželce, oběma synům a snachám úřady už krátce po prezidentově demisi počátkem února zakázaly opustit zemi. Chtějí je vyšetřovat v rámci protikorupční kampaně, která se dotkla i dalších vysoce postavených činitelů bývalého režimu, včetně mnoha ministrů. Všem byl zmrazen majetek a zakázáno opustit zemi. Někteří byli i zatčeni.

Lidé z Mubarakova okruhu popírají některé spekulace, že si jeho klan dokázal nastřádat v egyptských a zahraničních bankách až několik miliard dolarů. Podle deníku Al-Ahrám má Mubarakova rodina tajná konta v egyptských peněžních ústavech - 147 milionů dolarů je údajně k dispozici Mubarakově ženě a po stovce milionů jeho synům a jejich manželkám.

Vydáno pod