Nizozemci jdou předčasně k urnám 12. září

Haag - Předčasné parlamentní volby v Nizozemsku se uskuteční 12. září. Vláda premiéra Marka Rutteho podala v pondělí demisi poté, co zkrachovala jednání o rozpočtových škrtech mezi menšinovým kabinetem a krajní pravicí, bez níž nemá Rutte parlamentní většinu. Na termínu nových voleb se poslanci domluvili v úterý večer, rozhodnutí formálně potvrdila královna Beatrix.

Rutte, kterého královna požádala, aby zemi dovedl k volbám, se mezitím snaží dosáhnout shody se sociálními demokraty a dalšími opozičními stranami o úsporných opatřeních ve výši asi 14 miliard eur. Ušetřená suma by měla Nizozemsku zaručit, že udrží deficit veřejných financí pod tříprocentní hranicí hrubého domácího produktu požadovanou v rámci Evropské unie. Další jednání o škrtech mají pokračovat ve čtvrtek.

Nizozemsko je jednou ze čtyř zemí eurozóny, které stále mají špičkový rating AAA. Na finančních trzích ale panují obavy z dalšího vývoje nizozemské ekonomiky, protože se menšinové vládě nedařilo prosadit škrty, které by přispěly ke snížení 28miliardového schodku státního rozpočtu.