Chiracův proces byl odložen na červen

Paříž - Proces s bývalým francouzským prezidentem Jacquesem Chiracem a dalšími obžalovanými z fiktivního zaměstnávání lidí na pařížské radnici byl odložen. Líčení bude pokračovat pravděpodobně 20. června. Oznámil to dnes pařížský soud, který rozhodoval o pondělní námitce obhajoby na možnou neústavnost procesu. Otázkou ústavnosti se nyní bude zabývat kasační soud a ten se může ještě obrátit na soud ústavní. Chiracův advokát Georges Kiejman označil odložení procesu za správné rozhodnutí.

Soudní řízení začalo v pondělí. Chirac nebyl jeho zahájení ani dnešnímu jednání přítomen. Podle lidí z jeho okolí byl připraven přijít ve středu. Radnice, v jejímž čele stál v letech 1977 až 1995, údajně na přelomu 80. a 90. let zaměstnávala přes dvě desítky lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro jeho stranu Sdružení pro republiku (RPR).

Bývalému prezidentovi, kterému je nyní 78 let a který vinu vždy popíral, teoreticky hrozí až 10 let vězení a vysoká pokuta. Podle pozorovatelů by však v případě, že by byl usvědčen, dostal trest podstatně mírnější a nejspíš podmíněný.

Chirac je první souzený bývalý vůdce země v jejích moderních dějinách, nepočítá-li se šéf válečného kolaborantského režimu maršál Philippe Pétain. Ten byl po válce odsouzen k smrti, ale trest byl posléze změněn na doživotní vězení.

Jacques Chirac
Zdroj: ČT24