Ukrajina žádá německé lékaře, aby znovu vyšetřili Tymošenkovou

Kyjev - Ukrajina požádala Německo, aby jeho lékaři přijeli vyšetřit vězněnou expremiérku Juliji Tymošenkovou. Podle německého ministra zahraničí by se ale politička měla léčit přímo v Německu. Tymošenková trpí silnými bolestmi páteře. O víkendu byla za nejasných okolností převezena z vězení do civilní nemocnice a zpět. Její právník řekl, že jí při převozu zbili dozorci a od pátku prý drží protestní hladovku.

Ukrajinské úřady dnes zaslaly oficiální žádost Německu, aby umožnilo lékařům z berlínské kliniky Charité přijet do Charkova Tymošenkovou vyšetřit. Skupina německých a kanadských lékařů přitom už Tymošenkovou vyšetřovala v únoru. 

Tymošenková trpí silnými bolestmi páteře. O víkendu byla údajně násilím přepravena do nemocnice, na těle má prý podlitiny a na protest proti jednání dozorců zahájila hladovku. Opozice žádá potrestání viníků, vláda prezidenta Viktora Janukovyče incident popírá. Vyšetření kauzy nařídil ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka, své vlastní šetření chce provést ombudsmanka Nina Karpačovová. 

Obavy dnes vyjádřil i německý ministr zahraničí. „Jsme hluboce znepokojeni zdravotním stavem Julije Tymošenkové, o to více, že zahájila hladovku. Očekáváme, že ukrajinská vláda poskytne Tymošenkové a dalším opozičním vězňům adekvátní lékařskou péči,“ vyzval německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. 

Právník Julije Tymošenkové navíc varuje, že úřady jsou připravené zakročit i proti hladovce, kterou na protest Tymošenková ve věznici zahájila. „Šéf věznice dnes přišel k Tymošenkové a řekl, že ví, že drží hladovku. Prohlásil, že jí budou muset dát na samotku a krmit ji speciální trubičkou. Takže připravují další násilí,“ varuje Andrij Kožemjakin. 

Zástupce ředitele charkovské věznice Serhij Sidorenko řekl, že věznice od Tymošenkové nemá žádnou oficiální zprávu, že by držela hladovku. Dodal ale, že pokud někdo ve věznici vyhlásí hladovku, je přemístěn do zvláštní místnosti, kde dostává třikrát denně jídlo. 

Ukrajinská opozice dnes zablokovala jednání parlamentu na protest proti údajnému fyzickému útoku na svou předsedkyni. Předseda parlamentu Volodymyr Lytvyn plánovanou schůzi ani nezahájil.