Animátoři NASA umí zázraky

Houston - Z dílny animátorů NASA vyšly už stovky animací z různých výzkumů. Ovšem jejich poslední výtvor připomíná spíše umělecké dílo. Během strhující tříminutové podívané ožívají desetitisíce oceánských proudů. Video má přiblížit vědecká data veřejnosti.

Animátoři NASA chtěli ukázat, že věda může být i krásná. Jejich poslední výtvor připomíná Hvězdnou noc od van Gogha. Tým z Goddardova výzkumného centra vytvořil video s názvem Perpetual Ocean neboli věčný oceán, který ukazuje pohyb mořských proudů. Na začátku byl dvouletý výzkum oceánologů. 

NASA přispěla záběry z vesmíru a doslova umělecké dílo pak vzniklo pod rukama animátora Grega Shiraha. „Nejdřív vezmu údaje z kosmických lodí a taky modely expertů. Pak se je pokouším přeměnit v obrazce, kterým lidé mohou rozumět. Ukazují, co ta data mohou znamenat,“ říká animátor Goddardova výzkumného centra Greg Shirah. 

Animace z NASA (zdroj: ČT24)

V případě věčného oceánu jde hlavně o síly, které určují pohyb vody. Patří mezi ně teplota moře, směr větru, hloubka oceánu nebo reliéf mořského dna. Data vytvoří a zpracuje počítačový model ECCO2 pro hodnocení cirkulace a klimatu oceánu. Proudění vody dokáže simulovat ve všech hloubkách, na vizualizaci je ale k vidění jen ta nejsvrchnější. 

Greg Shirah, animátor Goddardova výzkumného centra

„Vědci nám vysvětlí, co jednotlivá data znamenají. My pak ty údaje vložíme do softwaru, který umí dělat věci, které známe z Hollywoodu. Obvykle se s ním vytvářejí filmy.“ 

Goddardovo studio použilo údaje ze sondy Lunr Rikonosens Orbitr Lunar Reconnaissance Orbiter vyslané do vesmíru před třemi lety. Výsledkem jsou záběry Měsíce a aplikace, která okamžitě spočítá a vygeneruje obrázek toho, jak bude Měsíc vypadat v jakoukoliv hodinu tohoto roku. „Dostali jsme za úkol pomoct lidem pochopit, jak získáváme informace, které se pak používají při rozhodovacím procesu. A taky je přesvědčit, aby si vážili naší planety. Mnozí říkají, že si příliš neceníme toho, co máme. Toto může pomoct,“ vysvětluje ředitel animačního studia Goddardova výzkumného centra Horace Mitchell.

Jejich nejnovější projekt je teprve v začátcích. Už teď ale ohromuje fascinujícími záběry. Představují solární bouři – detaily Země pod sprchou elektronů, iontů a atomů odnášených od Slunce slunečním větrem. Naši planetu obklopují oblaky energie, kterou narušuje atmosféra. Vznikají tak perfektní podmínky pro polární záře. Podobných snímků už mají animátoři za sebou stovky. 

Grafici názorně předvádějí údaje o Zemi a jejím klimatu, které by jinak zůstaly pouze na papíře v podobě čísel a grafů. Kvalita se přitom neustále zlepšuje. Od vývoje během následujících patnácti let si animátoři slibují hlavně ještě čistší a jemnější detaily a lepší pokrytí úzce vymezených lokalit. Technický pokrok by tak měl animace z dílny NASA dostat daleko za současné hranice.