Nigérie hlásí útoky na redakce deníků, šest mrtvých

Abuja - Nejméně šest lidí bylo dnes zabito při dvou útocích na redakce deníků v hlavním městě Nigérie a na severu země. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. V metropoli Abuja výbuch otřásl budovou, kde má sídlo redakce a tiskárna soukromého celostátního deníku ThisDay. Jedná se o jedny z nejvýznamnějších novin v zemi.

Další redakce ThisDay byla zřejmě terčem útoku ve městě Kaduna na severu. V tomto městě se exploze ozvala uvnitř budovy, kde kromě ThisDay sídlí i další média, včetně deníku The Sun. Podle záchranářů byli v Abuji zabiti tři lidé včetně předpokládaného útočníka.

Představitel deníku ThisDay řekl, že útok má na svědomí sebevražedný atentátník, který s džípem narazil do budovy, a vůz pak explodoval. Také v Kaduně byli na místě zabiti tři lidé. Do tamní budovy zřejmě narazil vůz, který pak vybuchl.

Útoky a přestřelky jsou v zemi prakticky na denním pořádku. Úřady z nich viní radikální islamistickou sektu Boko Haram. Od poloviny roku 2009 bylo při násilnostech připisovaných této skupině zabito více než tisíc lidí.