Hollanda podporují islamisti, tvrdí Sarkozy

Paříž - Předvolební duel francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a jeho rivala Françoise Hollanda se dnes vyhrotil kolem otázky islámu. Dosluhující francouzský prezident totiž prohlásil, že Hollanda podporuje radikální švýcarský muslim Tariq Ramadan a stovky mešit ve Francii. Hollande to označil za lži.

Ramadan dnes ujistil, že podobnou podporu nevyslovil a vyjádření ohledně mešit důrazně popřelo vedení muslimské obce v zemi. Sarkozy se tak podle komentátorů jen snaží za každou cenu získat pro sebe před rozhodujícím druhým kolem prezidentských voleb co nejvíce z 18 procent voličů, kteří v prvním kole volili šéfku nacionalistické Národní strany (FN) Marine Le Penovou. Ta živí svou popularitu z obavy obyvatel z přistěhovalců, zvlášť muslimů.

Ramadan vyzval při nedávné návštěvě Francie muslimy, „aby volili Hollanda, nebo stranu sloužící islámu“. „Neslyšel jsem Hollanda říci, že mu to vadí,“ řekl ve středu a dnes ráno v televizi a rozhlase Sarkozy. Posléze ale připustil, že zpráva o výzvě 700 mešit k hlasování pro Hollanda, kterou ve středu převzal z jistého časopisu, byla nepravdivá.

Francouzský prezident
Zdroj: Michel Spingler/ČTK/AP

Ramadan je vnuk zakladatele nejstaršího islamistického hnutí na světě, egyptského Muslimského bratrstva, které prosazuje spojení víry a politiky. Sarkozyho tvrzení jsou podle Hollanda lživá. „Nikdy Ramadan, který ve Francii ani nevolí, necitoval mé jméno. Nemám se co ospravedlňovat, když nějaký člověk řekne, že nemá rád odstupující vládu,“ řekl v rozhovoru pro rozhlas Hollande, který je podle průzkumů jasným favoritem voleb.

Sarkozyho už bylo dost, říká muslim

Ramadan tvrzení Sarkozyho také popřel. „Nikdy v životě jsem nevyzval k hlasování pro Hollanda. Nejsem Francouz, nedal jsem pokyn k hlasování. Jen jsem vyzval muslimské a další francouzské občany, aby hlasovali v souladu se svým svědomím a vyhodnotili Sarkozyho politické výsledky, které jsou velmi špatné,“ prohlásil Švýcar.