Olympijské hry jako druhá světová válka - armáda umísťuje rakety

Londýn - Britská armáda oznámila obyvatelům luxusního obytného komplexu poblíž Olympijského parku ve východním Londýně, že umísťuje na střechu věže v jejich rezidenci raketovou baterii na obranu letních olympijských her. Toto místo je jedním z řady lokalit kolem britské metropole, jež armáda považuje za základny pro střely země-vzduch na ochranu londýnské olympiády proti vzdušnému útoku, sdělilo ministerstvo obrany. Je to poprvé, co jsou takové střely rozmístěny v Londýně od konce druhé světové války.

Někteří rezidenti obytného komplexu z červených cihel Bow Quarter přestavěného z viktoriánské továrny na zápalky jsou šokováni. „Nepředcházela tomu žádná konzultace, nikdo nám nezaklepal na dveře,“ uvedl osmadvacetiletý novinář Brian Whelan. „Prostě se jednoho rána vzbudíte a najdete lístek s oznámením, že se vám chystají na střechu dát rakety.“ Je to přemrštěné opatření, soudí Whelan, a jeho přítelkyni rozrušilo. „Nedovedu si představit okolnosti, které by vyžadovaly odpálení raket nad hustě obydlenou oblastí.“

Vynikající rozhled nad Olympijským parkem

Ministr obrany Philip Hammond poprvé oznámil tento plán v listopadu. Jak řekl, Británie bude následovat příkladu minulých olympijských her v Pekingu v roce 2008, kdy byly rakety země-vzduch rozmístěny jen kilometr jižně od hlavního stadionu. Z letáčku, který obyvatelé Bow Quarter obdrželi v sobotu, se dozvěděli, že si ministerstvo vybralo bývalou vodárenskou věž v jejich komplexu proto, že nabízí „vynikající rozhled na okolní oblast a celou oblohu nad Olympijským parkem“.

Věž je „ve skutečnosti jediným vhodným místem v této oblasti pro protiraketový systém HVM,“ sdělilo ministerstvo. Střešní raketová baterie je jen jedním z řady mimořádných bezpečnostních opatření, která mohou Londýňané očekávat během prestižní sportovní události. Počítat musejí mimo jiné s omezením jízdních pruhů pro účely olympiády a bezpečnostním rozpočtem převyšujícím miliardu liber, tedy přes 30 miliard korun.

Reportáž Blanky Závitkovské a Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod