Do čtyř let vypluje druhý Titanic

Sydney - Australský důlní miliardář Clive Palmer si najal čínskou loděnici a chce postavit moderní repliku legendárního Titaniku. Titanic II má na svou první cestu vyplout za čtyři roky. Kolik bude stát, Palmer neuvedl. Jmění těžařského magnáta podle agentury Bloomberg přesahuje pět miliard dolarů. Původní Titanic se před více než sto lety potopil v severním Atlantiku. Při neštěstí tehdy zemřelo přes 1 500 lidí.

Palmer uvedl, že jeho nová společnost Blue Star Line Pty Ltd pověřila čínskou státní firmu CSC Jinling Shipyard, aby postavila zmodernizovanou repliku parníku, od jehož potopení letos uplynulo sto let. „Bude to do posledního šroubku stejně luxusní loď jako původní Titanic, ale pochopitelně bude vybavená nejmodernější technologií jednadvacátého století včetně nejnovějších navigačních a bezpečnostních systémů,“ řekl Palmer.

Titanic II podle něj bude poctou mužům a ženám, kteří postavili původní plavidlo. „Tito lidé stvořili dílo, které je stále obdivované i po více než sto letech a my chceme, aby tento duch přetrval i dalších sto let,“ dodal.

Titanic si nechala postavit společnost White Star Line a v té době byl největší zaoceánskou lodí s délkou téměř 270 metrů, výškou 53 metrů a váhou zhruba 40 000 tun. Potopil se v roce 1912 a zahynulo více než 1 500 cestujících a členů posádky.

Na dotaz novinářů, zda by se i Titanic II mohl potopit, Palmer odpověděl: „Pochopitelně že by se potopil, kdybyste do něj udělali díru. Ale bude navržený tak, aby se nepotopil, a vybavený veškerou technologií, která zajistí, že se to nestane.“

Vrak Titaniku
Zdroj: ČT24

Design nového plavidla bude podle něj tak podobný původnímu Titaniku, jak jen to bude možné, ale kromě modernizace navigačních systémů bude také na rozdíl od uhlím hnaných motorů vybaven dieselovými.

Clive Palmer:

„Loď bude vyrobena, až na technologii, na základě stejných plánů jako původní plavidlo - co se týká dispozice, výzdoby a materiálů v kajutách. Lidé si tak budou moci uvědomit tehdejší úroveň luxusu.“

Technologie bude vylepšena o sto let a na designu plavidla pracoval tým historiků. Titanic II bude mít stejné rozměry jako původní loď s devíti palubami a 840 pokoji. Chybět nebudou tělocvičny, plavecké bazény, knihovny a luxusní restaurace i kajuty.