Doživotně odsouzené bahrajnské aktivisty čeká nový proces

Manáma - Bahrajnský odvolací soud nařídil nový proces v případu 21 opozičních aktivistů odsouzených k doživotí za údajné spiknutí proti sunnitské monarchii při povstání z loňského února. Patří k nim také obhájce lidských práv Abdalhádí Chavádža, který drží ve věznici už několik týdnů protestní hladovku. Protivládní protesty zmítají Bahrajnem dodnes, opozice požaduje od vládnoucí sunnitské královské rodiny demokratické reformy.

„Soud nařídil, aby se proces konal znovu a aby byli svědci obžaloby i obhajoby vyslechnuti jako při novém procesu,“ sdělila k soudnímu rozhodnutí bahrajnská agentura BNA. Termín nového procesu zatím není znám.

Čtrnáct osob ze skupiny je v Bahrajnu a sedm bylo odsouzeno v nepřítomnosti. Dostali doživotní tresty za účast na loňských protestech proti režimu. Cílem opozice bylo tehdy přinutit vládnoucí sunnitskou monarchii, aby se vzdala klíčových postů v království. Chavádža byl obviněn z vedení protestních akcí a hladovku drží už dva měsíce. Jeho příbuzní tvrdí, že ho proti jeho vůli v nemocnici začali vyživovat nitrožilně, což ale nemocnice i úřady popírají.

Bahrajnský soud nařídil nový proces s opozičními aktivisty (zdroj: ČT24)

Protesty v Bahrajnu pokračují dodnes. Stovky demonstrantů se střetly s policií po pohřbu Bahrajnce, který zemřel během protestů namířených proti pořádání závodů vozů formule jedna. Podle opozice už od počátku nepokojů v zemi zemřelo přes 80 lidí.