USA chtějí poskytovat veřejnosti více informací o terorismu

Washington - Spojené státy chtějí být otevřenější a poskytovat víc informací o boji proti terorismu. Řekl to poradce Bílého domu John Brennan a poprvé taky veřejně přiznal, že Američané útočí na vybrané cíle bezpilotními letadly. V nejbližších dnech podle něj Spojené státy taky zveřejní další dokumenty týkající se zabitého vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina.

Legální, etické a v dané situaci zcela adekvátní - tak mluví Obamův poradce pro boj s terorismem o jedné z nejvíce kontroverzních metod asymetrické války. S útoky bezpilotními letadly začaly Spojené státy už v roce 2004 za prezidenta George Bushe, během Obamova vládnutí ale jejich počet stoupl zhruba pětkrát.

John O. Brennan, poradce Bílého domu pro boj s terorismem

„K zásahům proti malým skupinkám teroristů si neumím představit prostředek, který by dokázal lépe minimalizovat riziko pro civilisty.“

Odhady civilních obětí se ale různí. Jen v Pákistánu útoky bezpilotních letadel zabily přes dva tisíce lidí. Místní média mluví až o pěti stech mrtvých v důsledku omylů, sami Američané připouštějí číslo kolem padesáti. Akcí přibývá i v Jemenu a Somálsku.

„Je velmi důležité vyjasnit všechny otázky, protože tato technologie začíná být velmi atraktivní jak pro USA, tak pro další státy a velmi rychle se šíří,“ varuje Sarah Holewinski, výkonná ředitelka Kampaně pro nevinné oběti válek.

Protest proti útokům amerických bezpilotních letounů
Zdroj: ČT24

„V minulých letech jsme díky cíleným útokům zahnali al-Káidu do kouta - je na nejlepší cestě ke zničení,“ tvrdí Brennan. Úpadek al-Káidy podle poradce dokazují i dokumenty nalezené před rokem při útoku na dům šéfa organizace v pákistánském Abbotabádu - ručně psaný deník a korespondence se spolubojovníky. Bin Ládin si v nich stěžuje, že jeho organizace je poslední dobou zcela zdecimovaná a jde od katastrofy ke katastrofě.

USA útočí bezpilotními letadly (zdroj: ČT24)