Murdoch: Reakce na aféru s odposlechy měla být rychlejší

Londýn - Australský mediální magnát Rupert Murdoch v reakci na ostře kritickou zprávu výboru britského parlamentu připustil, že jeho společnost měla rychleji zakročit proti nepravostem, jakými byly odposlechy v jeho nedělníku News of the World (NoW). Současně ale kritizoval „velmi stranické“ závěry parlamentní zprávy. Správní rada News Corporation dnes vyjádřila svému šéfovi jednomyslnou podporu.

Poslanci se shodli, že magnát „vědomě zavíral oči nad tím, co se v jeho společnostech děje“. Odmítli tak jeho obhajobu, že před ním zaměstnanci bulvárního týdeníku odposlechy tajili. „Rupert Murdoch slepotu předstíral,“ tvrdí členové parlamentního výboru pro kulturu, média a sport ve své zprávě.

Vedení Murdochovy firmy odmítlo údajnou neschopnost svého šéfa

Murdochova globální společnost News Corporation v prohlášení uvedla, že vyšetřování výboru odhalilo některé „nepříjemné pravdy“ - včetně té, že „reakce na nepravosti byla příliš pomalá a příliš defenzivní a že někteří naši zaměstnanci nevypovídali před parlamentem pravdivě“.

Správní rada vyjádřila svému šéfovi jednomyslnou podporu. Reagovala tak na úterní vyjádření britských poslanců, podle nichž v souvislosti se skandálem kolem odposlechů Murdoch není schopen stát v čele podobné velké mezinárodní společnosti. „Správní rada vyjadřuje svou plnou důvěru ve schopnosti Ruperta Murdocha. Vyjadřuje mu také podporu, aby v budoucnosti dále řídil News Corporation,“ uvedla rada v prohlášení, které zveřejnila v New Yorku.

Murdochova aféra s odposlechy
Zdroj: ČT24

Jde o „stranický útok“ na mediálního magnáta

Současně prohlášení odmítlo „nepodložené a velmi stranické útoky“ na Murdocha. Připomnělo také, že závěr o Murdochově způsobilosti vést velkou společnost část členů výboru odmítla. Proti této části zprávy byli čtyři členové výboru z Konzervativní strany.

Britská média upozorňují, že závěr o způsobilosti směřuje na britský regulační úřad Ofcom. Úřad již od propuknutí skandálu kolem odposlechů zkoumá licenci televize BSkyB, ve které má největší podíl News Corporation - 39 procent akcií.

Vydáno pod