Volby zřejmě překreslí politickou mapu Řecka

Atény/Praha – Dnešní parlamentní volby v Řecku jsou první od vypuknutí dluhové krize. Země čelí nejhorší ekonomické recesi od druhé světové války, od státního bankrotu nakonec Atény uchránila mezinárodní finanční pomoc. Ani tak ale nemá Řecko vyhráno a nová vláda se bude muset vypořádat s rekordní nezaměstnaností a hlubokým hospodářským propadem. A zdá se, že ekonomická krize se podepíše na názoru voličů a hlasování tak překreslí politickou mapu Řecka. Hlasovací místnosti budou otevřeny do 18 hodin středoevropského času a první výsledky se očekávají kolem 20:30. Podle řeckých médií se volby konají až na několik drobných incidentů v klidu.

Hlasování provázelo několik drobných incidentů. Do několika volebních místností v Aténách vtrhli sympatizanti krajní pravice a pohádali se s představiteli krajní levice zasedajícími ve volebních komisích. Samotný průběh voleb tím ale nenarušili. Hlasování oddálili o tři hodiny obyvatelé ostrova Kerkyra, kteří dočasně okupovali dvě hlasovací místnosti, aby tak
symbolicky protestovali proti zrušení místní střední školy.

Od roku 1974, kdy v zemi padla vojenská diktatura, dominovaly politické scéně dvě hlavní strany - socialistický PASOK a konzervativní Nová demokracie. Jenže předvolební průzkumy ukazují, že konzervativce i socialisty, kteří se dlouhá léta střídali v sestavování jednobarevných vlád, opustí velká část voličů. Po nadcházejících volbách tak zřejmě bude muset vzniknout nějaká širší koalice. 

Předvolební průzkumy dávají konzervativní Nové demokracii (ND) naději na zisk 23 až 28 procent hlasů, socialistům (PASOK) pak 16 až 19 procent. V nejlepším případě podle výpočtů řeckých médií ND obdrží nanejvýš 130 míst v 300členném parlamentu, takže nebude mít nadpoloviční většinu. K té se dostane v koalici se socialisty anebo s několika menšími stranami.

„Řekové dnes volí budoucnost svých dětí. Hlasují pro stabilitu, růst, bezpečnost a spravedlnost,“ řekl dnes v televizním přenosu po vhození hlasu předseda ND Antonis Samaras. Jeho socialistický rival Evangelos Venizelos, šéf strany PASOK, vidí volby fatalisticky jako nejvýznamnější hlasování od doby, kdy skončila vláda vojenské junty. „Jsou to nejdůležitější volby od roku 1974,“ řekl.

Ve společnosti sílí extremistické názory. Reálnou šanci na vstup do parlamentu má například krajně pravicová strana Zlatý úsvit. Ten voliče láká na program, jehož součástí je vyhoštění stovek tisíc přistěhovalců a zaminování hranic s okolními státy, odkud imigranti nejčastěji přicházejí.

Řecký premiér
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Poslední volby z října 2009 vyhrálo do té doby opoziční Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) vedené Jorgosem Papandreem. Jenže ekonomické problémy Řecka měly nevyhnutelně dopad na stabilitu vlády. Na počátku listopadu 2011 se sice Papandreově kabinetu podařilo ustát pokus o vyslovení nedůvěry, jenže další jeho pokus sestavit vládu národní jednoty se zástupci všech parlamentních stran se nezdařil, a tak Papandreu 9. listopadu 2011 podal demisi. 

Ve funkci ho nahradil ekonom Lukas Papadimos, jehož přechodný kabinet v parlamentu podpořili jak socialisté, tak konzervativci ze strany Nová demokracie. Vláda pak dovedla zemi k předčasným volbám.  

Kdo má šanci dostat se do řeckého parlamentu?

Demokratická levice (DIMAR) - Proevropsky orientovaná strana demokratického socialismu. Předsedou strany je Fotis Kuvelis.

Koalice radikální levice (SYRIZA) - Aliance několika malých levicových stran a organizací, kterým dominuje Koalice levicových a ekologických hnutí (Synaspismos). V minulých volbách získala ve třísetčlenném řeckém parlamentu 13 mandátů.

Komunistická strana Řecka (KKE) - Nejstarší politická strana v Řecku. Od pádu junty má KKE nepřetržité zastoupení v parlamentu. Předsedkyní strany je Aleka Paparigová. V minulých volbách strana vybojovala 21 mandátů.

Lidová ortodoxní výzva (LAOS) - Menší pravicová národně konzervativní Strana, bývá označována také za krajně pravicovou či populistickou. V minulých volbách obsadila 15 křesel.

Nezávislí Řekové - Politické hnutí, které vzniklo letos v únoru odštěpením od strany Nová demokracie. Šéfem strany je Panos Kammenos. Hnutí odmítá vládní úsporná opatření a kritizuje podmínky, za nichž Řecko získalo mezinárodní pomoc.

Nová demokracie (ND) - Středopravá liberálně-konzervativní strana, která se v uplynulých 40 letech střídala u moci s levicovým PASOKem. Od drtivé volební porážky v posledních volbách na podzim 2009, kdy strana získala jen 91 mandátů, je předsedou ND Antonis Samaras.

Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) - Sociálnědemokratická strana, založená bezprostředně po pádu vojenské junty v roce 1974. Spolu s Novou demokracií dominoval PASOK řecké politice posledních čtyř desetiletí. Do nadcházejících voleb socialisty vede Evangelos Venizelos. V minulých volbách strana obsadila 160 křesel.

Zelení ekologové - Environmentalistická strana, je členkou Evropské strany zelených, do parlamentu se dosud nedostala.

Zlatý úsvit - Mimoparlamentní krajně pravicová, radikálně nacionalistická strana. Lídrem strany je její zakladatel Nikolaos Michaloliakos.

Vydáno pod