Má Le Penová našlápnuto do Elysejského paláce?

Paříž - Nacionalistka Marine Le Penová by mohla být příští francouzskou prezidentkou. Ve volbách v roce 2012 by šéfka krajně pravicové Národní fronty podle nejnovějšího internetového průzkumu získala o dvě procenta víc než současný francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Výsledek byl překvapivý. Popularitu získala politička nejen díky tomu, že je dcerou Jeana-Marieho Le Pena, který vedl stranu do ledna tohoto roku. Podporu pracující a střední třídy má i díky svému populismu a rostoucí nespokojenosti Francouzů se současnou vládou.

Le Penová by získala 23 procent hlasů. Sarkozy by se spolu se šéfkou socialistů Martine Aubryovou museli spokojit s 21 procenty. Výsledky jsou ale tak těsné, že vedení Le Penové je statisticky zanedbatelné. Jsou spíše „červeným hadrem“ pro Sarkozyho před prezidentskými volbami v roce 2012.

„Nemyslím si, že má šanci stát se prezidentkou země. Její současná popularita je kombinací několika faktorů. Poté, co vystřídala svého otce v čele Národní fronty a značně zmírnila rétoriku, ubírá hlasy pravici. Na druhou stranu je nepochybné, že to jsou protestní hlasy, které chtějí upozornit na nespokojenost Francouzů s politikou prezidenta Sarkozyho i socialistů,“ uvedl publicista Jan Šmíd.

Hlasování je obvykle dvoukolové a do finále postupují dva kandidáti s největším počtem získaných hlasů, pokud by však některý nezískal nadpoloviční většinu už v prvním kole. Sarkozy se zatím do volebního klání veřejně nepřihlásil. Vyjádřit se chce v průběhu roku, zájem o druhý mandát se od něj ale všeobecně očekává.