Vězeňská služba: Tymošenková se má dobře

Kyjev – Ukrajinská vězeňská služba tvrdí, že stav vězněné expremiérky Julije Tymošenkové je uspokojivý. Podle náčelníka charkovského vězení Ihora Kolpaščikova odsouzená vypadá dobře, pohybuje se, má dobrou náladu a žertuje. Věznice rovněž odmítla informaci, že by expremiérka držela protestní hladovku. Prý žádné takové zprávy, že by Tymošenková odmítla přijímat potravu, nemá. Expremiérka dnes souhlasila s tím, že se bude léčit v nemocnici na Ukrajině, ale pod vedením lékaře z berlínské kliniky Charité.

Obhájce Tymošenkové tvrdí, že zdravotní stav expremiérky je špatný, výrazně zhubla a nepohybuje se. Pije jenom vodu, kterou jí donesou do věznice příbuzní. „V lednici má spoustu jídla. Vedení věznice tudíž nemá žádný důvod, aby odsouzenou nuceně vyživovalo,“ říká zase Kolpaščikov. Tymošenková podle něj dostává jednou týdně zásoby a ty pak uchovává u sebe v cele v lednici, naposledy dostala potravu 20. dubna. 

Jenže podle rodiny Tymošenkové právě od tohoto dne drží expremiérka hladovku. Protestuje tak proti násilí, kterého se na ní vězeňská služba údajně dopustila, když ji převezla do civilní nemocnice v Charkově. Tam měla Tymošenková podstoupit léčbu vyhřezlé meziobratlové ploténky, kterou jí doporučili němečtí lékaři. Péči ukrajinských doktorů ale Tymošenková odmítla a vrátila se zpět do vězení. Následně pak zveřejnila fotografie modřin na svém těle a zahájila hladovku. 

Ukrajinský list Segodňa upozorňuje na vnitřní vězeňské předpisy, podle nichž dozorci berou hladovku na vědomí jen tehdy, pokud ji vězeň písemně oznámí. To zatím Tymošenková neudělala, obává se, aby ji pak ve věznici nuceně nevyživovali.

Tymošenková souhlasí s léčbou na Ukrajině, ale s německým lékařem

Tymošenková dnes nakonec souhlasila s tím, že podstoupí léčbu silných bolestí páteře v nemocnici na Ukrajině. Léčbu ale provede německý lékař z berlínské kliniky Charité, kterému ukrajinští zdravotníci budou asistovat. Sdělil to šéf Charité Karl Max Einhäupl, který dnes Tymošenkovou v charkovském vězení už potřetí navštívil. Upřesnil, že její souhlas je předběžný a že léčba by měla začít v úterý.

Německo opakovaně Ukrajině nabídlo, že se o léčbu Tymošenkové postará. Lékařskou pomoc v kterékoli ruské nemocnici ve čtvrtek Ukrajině nabídl i ruský premiér Vladimir Putin. Kyjev ale dosud podobné nabídky odmítal s odkazem na znění ukrajinských zákonů, které s cestováním vězňů do ciziny nepočítají.

Tusk: Fotbalový šampionát se povede i bez politiků

Polský premiér Donald Tusk dnes uvedl, že červnový evropský fotbalový šampionát v Polsku a na Ukrajině se vydaří i bez politiků. Reagoval tak na vzrůstající počet evropských politiků, kteří kvůli případu vězněné Tymošenkové nechtějí na Ukrajinu přijet. „Fotbaloví fanoušci nejsou příliš zvědaví na to, aby na utkáních viděli politiky,“ poznamenal Tusk. Formu protestu bojkotujících politiků sice označil za „nepřiměřenou“, dodal ale, že Euro 2012 neutrpí neúčastí politiků žádnou škodu.

Polský prezident Bronislaw Komorowski patří zhruba k polovině prezidentů, kteří se doposud neodmítli zúčastnit středoevropského summitu na Jaltě. Na vrcholnou schůzku, která se uskuteční za týden na jihu Ukrajiny, původně měla přijet asi dvacítka hlav států. Dvanáct z nich včetně Václava Klause již svou cestu odvolalo, naposledy tak učinili prezidenti Albánie, Lotyšska a Maďarska. Do země se nechystá ani švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož vláda prý o Tymošenkové v zákulisí aktivně vyjednává.