Světlo světa spatřila poslední kanadská penny

Ottawa - Kanada prožívá konec jedné éry. Vyrazila totiž poslední penny - drobnou minci s portrétem královny Alžběty II. a listem javoru. Na území dnešní Kanady se používala od roku 1858. Od té doby se jich vyrazilo 35 miliard.

Královská mincovna ve Winnipegu právě vyrazila poslední penny. Tlačítko slavnostně zmáčkl sám ministr financí Jim Flaherty. „Když jsem byl malý, tak tyhle penny pro nás znamenaly hodně, mohli jsme si za ně leccos koupit,“ řekl ministr.

Kanada ušetří stamiliony

To už ale dávno neplatí. Nyní vyjde jejich výroba na víc, než je jejich cena. Zastavením ražby Kanada ročně ušetří v přepočtu 210 milionů korun.

Kanada nechala vyrazit poslední penny (zdroj: ČT24)

Mincovna má ještě zásoby – penny přestane distribuovat na podzim a banky je začnou stahovat z oběhu. Ceny se zaokrouhlí. „Nevadí, jsou akorát těžké v peněžence,“ řekl jeden z návštěvníků mincovny. „Já si určitě jednu z těch posledních schovám,“ prohlásila další návštěvnice.

Ministr financí by byl raději, kdyby je lidé utratili nebo dali na charitu. Poslední vyražená penny skončí v muzeu v Ottawě.