Společně prošli íránským vězením, teď se na svobodě vzali

Washington - Sarah Shourdová a Shane Bauer - dva Američané, kteří byli 14 měsíců vězněni v Íránu kvůli obvinění ze špionáže - se vzali. V zajetí spolu skončili v roce 2009. Úřady tvrdily, že záměrně neoprávněně překročili hranici. Oni se bránili, že zabloudili na výletě. Zasnoubili se už ve vězení. Třetí Američan Josh Fattal, který byl zadržen s nimi, šel za svědka.

Shane Bauer a Sarah Shourdová se vzali v Kalifornii. Jejich zasnoubení ale proběhlo už během pobytu za mřížemi, a to pomocí košilového vlákna, které použili budoucí manželé jako prsten.

Shourdovou Írán osvobodil na kauci už po 14 měsících, oba muži ale byli drženi v cele až do září 2011.

Pár se nyní chystá na svatební cestu, destinaci ale neprozradili. Na facebooku se objevilo prohlášení paní Shourdové. „Nyní, když nastal tento den, vše, co mohu udělat, je zavřít oči a s vděčnosti hledět na naši svobodu a lásku tolika velkorysých lidí kolem nás,“ zní vyjádření novomanželky.

Shane Bauer:

„Zasnoubit se se Sarah, zatímco jsme byli uvězněni, mi umožnilo snít o budoucnosti, která byla nejen bezpečná, ale i krásná.“

Všichni tři přátelé tvrdí, že se do Íránu dostali náhodou, ale všichni byli odsouzeni k osmi letům vězení za špionáž a nelegální vstup do země.