Jaltský summit nebude, Tymošenková ukončí hladovku

Kyjev - Ukrajina odložila středoevropský summit, který se měl koncem týdne konat v Jaltě. Z více než dvou desítek hlav států a vlád východoevropských a středoevropských zemí totiž zhruba polovina účast na schůzce odřekla kvůli věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Někteří evropští politici vyzvali rovněž k bojkotu evropského fotbalového šampionátu, který Ukrajina v červnu pořádá spolu s Polskem. Tymošenková od středy postupně ukončí hladovku, kterou od 20. dubna držela na protest proti údajnému násilí ve vězení.

„Vzhledem k tomu, že někteří evropští vůdci se nemohou summitu zúčastnit… Ukrajina považuje za rozumné odložit schůzku na pozdější dobu,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Bojkotovat summit, který měl hostit ukrajinský prezident Viktor Janukovyč 11. a 12. května v Jaltě na Krymu, se rozhodli prezidenti Česka, Německa, Rakouska, Itálie, Slovinska, Chorvatska, Estonska, Rumunska, Bulharska, Albánie, Lotyšska a Maďarska. Někteří státníci své rozhodnutí nepřijet otevřeně zdůvodnili represemi vůči vůdkyni ukrajinské opozice Tymošenkové. Ta drží již tři týdny hladovku, kterou zahájila na protest proti tomu, že ji údajně vězeňští dozorci zbili. Její dcera Jevhenija ale dnes oznámila, že Tymošenková od středy hladovku postupně ukončí.

Tymošenkovou do civilní nemocnice převezou asi ve středu

Tymošenková by měla být ve středu převezena do civilní nemocnice v Charkově. Původně se převoz plánoval už na dnešek. Jevhenija Tymošenková po návštěvě své matky ve vězení oznámila, že německý neurolog Lutz Harms, jenž se má o vězněnou pacientku starat, „mamince pomůže počínaje středou ukončit hladovku“. Půjde prý o postupný proces, jenž může trvat „deset až 14 dní“. „Mohu říct, že jsme se dohodli na tom, že paní Tymošenková bude ve středu převezena do nemocnice a že zahájíme léčbu,“ uvedl Harms. Hladovka by přitom terapii nejspíš bránila.

Lutz Harms
Zdroj: ČTK/AP/ALEXEY FURMAN

V místní civilní nemocnici má expremiérka pod dohledem německých expertů podstoupit léčbu nemocné páteře. Tento krok je podle některých názorů přípravou převozu expremiérky k léčení do zahraničí, pokud možno ještě před zahájením fotbalového mistrovství.

Expremiérka předběžně souhlasila s převozem do civilní nemocnice, pokud tam bude přítomen zástupce berlínské kliniky Charité. Ten do Charkova kvůli této záležitosti v minulých dnech přicestoval. Tymošenková řekla po rozhovoru s německým lékařem, jenž měl při převozu asistovat, že se chce nejdříve poradit se svými právníky. Civilní nemocnici v Charkově, kam měla být z místní věznice 51letá Tymošenková převezena, dnes kvůli předpokládanému převozu expremiérky navštívila lékařská komise v čele s první náměstkyní ukrajinského ministra zdravotnictví. Nemocniční areál začala střežit policie.