Berlín si na nové letiště ještě pěkně počká

Berlín – Berlín už podruhé odsouvá termín otevření letiště Willyho Brandta – tentokrát o dva měsíce oproti původnímu termínu 3. června. Důvodem dalšího posunu zprovoznění obřího projektu za 2,5 miliardy eur (62,8 miliardy Kč) jsou podle nich tentokrát problémy s protipožárním zabezpečením. Berlínský primátor Klaus Wowereit očekává otevření na počátku srpna po skončení letních prázdnin na severu Německa. Přesnější termín nikdo z účastníků tiskové konference nechtěl uvést.

Dobudovávané letiště Willyho Brandta na jižním okraji Berlína nahradí obě současná metropolitní letiště - Tegel a Schönefeld. Jejich připravovaný přesun, který měl vyvrcholit unikátní stěhovací akcí v noci z 2. na 3. června, byl s okamžitou platností zastaven, aby mohly být urychleně přepracovány letové plány pro letní sezonu.

O výstavbě nového berlínského letiště, které vzniká rozšířením Schönefeldu, bylo rozhodnuto už v roce 1996. Stavět se ale začalo až o 12 let později. Původně mělo zahájit provoz v listopadu 2011. Kvůli insolvenci jedné ze stavebních firem a potřebě vybudovat dodatečné pavilony pro nové bezpečnostní skenery na tekutiny bylo otevření však předloni posunuto na začátek června 2012.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Wowereit vyčíslil ztráty kvůli novému zdržení na 15 milionů eur (378 milionů Kč) měsíčně. Podle šéfa braniborské obchodní a průmyslové komory Victora Stimminga letiště riskuje hlavně ztrátu image. Největší německé aerolinie Lufthansa už oznámily, že se nová situace jejich letního letového plánu nijak nedotkne.

Nové berlínské letiště má ročně odbavit nejméně 27 milionů pasažérů. Jeho kapacita má ale postupně narůst až na 45 milionů cestujících za rok. Údajně nejmodernější vzdušný přístav v Evropě se má rovněž stát největším zaměstnavatelem v regionu. Přímo dá práci asi 20 tisícům lidí, dalších 40 tisíc míst na něj bude navázáno nepřímo.