Nakažení virem HIV asi půjde zabránit, vědci mají lék

Washington - Američtí experti přišli s prevencí proti nakažení virem HIV. Nejde ale o žádnou novinku, riziku infekce by měl zabránit lék, který HIV pozitivní pacienti už užívají. O jeho schválení pro preventivní účely rozhodne americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Výrobcem přípravku je farmaceutická firma Gilead Sciences, která při jeho vývoji využila výsledků výzkumu českého vědce Antonína Holého z ústavu organické chemie a biochemie (UOCHB) Akademie věd.

Až dosud tento lék zastavoval množení viru HIV v těle nakažených. Teď ho mají začít brát i zdraví. Vůbec poprvé je na světě lék, který má působit jako prevence proti získání nemoci AIDS. Odborníci mluví o zásadním průlomu.

„Myslím, že jde o obrovský milník. Podle mě se poprvé ocitáme v době, kdy můžeme vidět konec epidemie AIDS,“ podotkl lékař Robert Grant. Podle studie z roku 2010 snížila Truvada riziko nakažení u zdravých homosexuálů o 44 až 73 procent. Experti odhlasovali nové využití přípravku právě v této v ohrožené populační skupině, a to v poměru 19:3 hlasům.

„Už to není trest smrti jako před dvaceti lety. Doufám, že pokud tento lék vyjde, tak jen přidá jednu další ochranu v jejich životě,“ řekl HIV pozitivní pacient Scott Owens. HIV pozitivním lidem už Truvada pomáhá, k jejímu preventivnímu užívání ještě musí dát souhlas americký úřad pro kontrolu potravin a léků. Jeho rozhodnutí má padnout 15. června.

Prevence HIV má ale i své kritiky. Ti tvrdí, že se nakažení můžou začít chovat nezodpovědně a že lék odvede peníze z jiných projektů boje proti AIDS. „Když se někdo domnívá, že je před něčím chráněn, tak se s větší pravděpodobností bude chovat rizikově,“ myslí si Rodney Wright, ředitel HIV programů z Montefiore Medical Center. Zdeněk Havlas, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, se přidává: „Určitě to omezí pravděpodobnost nákazy, ale každý ohrožený člověk by si měl uvědomit riziko a podřídit tomu své chování.“

Experti přišli s prevencí proti viru HIV (zdroj: ČT24)

Vývoj umožnily i objevy českých vědců, profesora Antonína Holého a jeho týmu. Za jejich patenty antivirových léků získává ústav organické chemie a biochemie 80 milionů dolarů ročně.

Šestasedmdesátiletý Holý je autorem či spoluautorem 650 odborných studií, několika knih a 60 patentů. Počet citací jeho prací přesahuje 7500, což ho řadí k nejúspěšnějším světovým chemikům. Déle než 35 let se zabývá vývojem látek účinných proti leukémii, rakovině a virovým onemocněním včetně žloutenky a AIDS. Je objevitelem nové třídy chemických látek, kterépomáhají stovkám milionů lidí po celém světě.

Prvním výsledkem spolupráce Gilead Sciences s profesorem Holým a ÚOCHB byl preparát cidofovir, schválený v roce 1996 jako lék Vistide pro léčbu očních infekcí pacientů s AIDS, druhým tenofovir, schválený v roce 2001 jako lék Viread k léčení nemoci AIDS. Další z účinných látek, které firma Gilead využila, je adefovir, který je základem léku Hepsera, schváleného v roce 2002 pro léčení chronické hepatitidy B. Konečně v roce 2004 následoval lék Truvada, což jsou nejúčinnější pilulky proti HIV infekci, a v roce 2006 kombinovaný lék Atripla, rovněž pro léčbu HIV infekce. Spolupráce Americké firmy s Holým a jeho týmem stále pokračuje.

Lék má řadu nežádoucích účinků

„Jde o jednu z nových indikací, kde by se tento lék dal podávat lidem, aby se nenakazili HIV infekcí, ale nedomnívám se, že je to šťastná věc,“ uvedl v Událostech, komentářích Ladislav Machala z Infekční kliniky FN Bulovka. Upřesnil, že lék má celou řadu nežádoucích účinků, jmenoval riziko selhání ledvin nebo remodelaci tělesného tuku. Účinnost při systematickém podávání je podle něj zhruba 70 procent, při používání kondomů se ale hovoří o účinnosti přes 90 procent. Machala sám považuje dlouhodobé užívání za nezdravé.