Tymošenko: Fotbal na Ukrajinu nepatří

Kyjev - Pro přenesení zápasů evropského fotbalového šampionátu z Ukrajiny do jiné země se vyslovil Oleksandr Tymošenko. Ukrajinský podnikatel a manžel vězněné expremiérky Julije Tymošenkové také předal bývalému senátorovi ODS Vlastimilu Sehnalovi seznam ukrajinských činitelů, kteří by měli být vystaveni sankcím. Měly by se týkat omezení cest do zahraničí a zmrazení bankovních aktiv po dobu nejméně deseti let. Ukrajina je s Polskem spolupořadatelem mistrovství a řada západoevropských představitelů hodlá kvůli věznění Tymošenkové bojkotovat ukrajinskou část Eura.

Při setkání se Sehnalem Tymošenko podle listu Ukrajinska pravda připustil, že fotbalové mistrovství je pro Ukrajinu velkou událostí. „Na druhé straně ale chápeme obavy evropských politiků o bezpečí svých občanů, které vzhledem k povaze (ukrajinského) režimu nemůže být plně zajištěno. Přenos finálového turnaje do jiné země je proto jediným možným politickým krokem,“ prohlásil.

Tymošenko počátkem roku získal azyl v Česku. Sehnal počátkem května vyhlásil hladovku jako projev solidarity s Tymošenkovou. Chtěl dosáhnout toho, aby se o jejím věznění a ukrajinské justici v Česku víc mluvilo a místní politici aby v záležitosti intervenovali. Tymošenková, která kvůli údajnému násilí vězeňské stráže vyhlásila hladovku 20. dubna, svůj protest v minulých dnech ukončila.

Vlastimil Sehnal
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Ukrajinský parlament by mohl umožnit léčbu vězňů v cizině

Ukrajinský parlament bude projednávat návrh novely trestního zákoníku, který umožní léčbu nemocných vězňů v civilních nemocnicích, a to i v zahraničí. Návrh zákona dnes předložil nezávislý poslanec Taras Čornovil. Zákon by v případě schválení otevřel cestu k převozu nemocné Tymošenkové z Charkova k léčbě do Německa. V doprovodném komentáři autor návrhu uvádí, že novela je v souladu s mezinárodními úmluvami o ochraně občanských práv a svobod. Kdy má parlament návrh projednávat, ukrajinská média neuvádějí.

Tymošenková, která od 20. dubna držela přes dva týdny hladovku, byla v minulých dnech přepravena do civilní nemocnice v Charkově, kde se pod dohledem německých odborníků zotavuje z následků hladovění. Německá vláda opakovaně ukrajinským úřadům nabízela, že zajistí léčbu odsouzené v berlínské odborné klinice Charité. Přepravu vězňů do ciziny ale platné ukrajinské zákony neumožňují.

Čornovil v parlamentu nehájí opoziční stanoviska a nepatří mezi stoupence expremiérky Tymošenkové. Je nezávislým poslancem a podporuje spíš vládní Stranu regionů prezidenta Viktora Janukovyče.

Ukrajina
Zdroj: ČT24/Alexej Muratov

Tymošenkovou navštívila v nemocnici litevská prezidentka

Juliji Tymošenkovou dnes v Charkově navštívila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Ta poté varovala ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče před rostoucí izolací, která hrozí jeho zemi ze strany Evropské unie. „Důvěra Evropy vůči Ukrajině se zmenšuje,“ vzkázala ukrajinským politikům Grybauskaitéová.

Litevská prezidentka se poté v Kyjevě setkala s Janukovyčem, který kvůli věznění Tymošenkové čelí bojkotu ze strany řady západoevropských politiků. Někteří odmítli přijet na summit zemí střední Evropy, který se měl konat o nadcházejícím víkendu na Jaltě, jiní nechtějí dorazit na Ukrajinu na zápasy v rámci evropského fotbalového šampionátu, který pořádají Ukrajinci společně s Poláky.