Slovenský poslanec: Homosexuálové jsou nemocní a potřebují psychiatra

Bratislava - Pozdvižení na slovenské politické scéně způsobil opoziční poslanec Štefan Kuffa. Padesátiletý zákonodárce prohlásil o homosexuálech, že jsou nemocní a měli by se jim věnovat psychiatři. Kuffa také řekl, že považuje za chybu vyřazení homosexuality ze seznamu nemocí Světové zdravotnické organizace. Jedno ze slovenských sdružení na ochranu práv homosexuálů zvažuje podání žaloby.

„Světová organizace WHO vyjmula toto onemocnění ze seznamu duševních nemocí. Kdysi to tam bylo, homosexualita jako duševní nemoc, (…) patří to nazpět. Těmto lidem je třeba se specificky věnovat. Máme tu psychiatry, léčebny, určitě by se našli další odborníci. Netvařme se, že tu jsou lidé, kteří nepotřebují pomoc, potřebují,“ řekl Kuffa v parlamentní rozpravě k programovému prohlášení vlády. 

„Priorita je v rodině. Já se ptám, dva muži nebo dvě ženy, jak vychovají chlapce, jak bude orientován? Mně se líbí v programovém prohlášení vlády orientace na heterosexuální rodinu,“ řekl také. Dodal, že homosexuály ale nechce opovrhovat nebo je znevažovat. 

Jenže homosexuálové to vnímají jinak. Občanské sdružení Queer Leaders Forum, které hájí práva homosexuálů, označilo poslancova slova za trapná. Jeho názory jsou prý přežitkem.

Na Slovensku na rozdíl od Česka a dalších zemí nemohou lidé stejného pohlaví uzavírat registrovaná partnerství. S myšlenkou uzákonění registrovaných partnerství v minulosti přišla liberální strana Svoboda a solidarita. V koalici s křesťanskými demokraty a dalšími stranami ale tento bod do programového prohlášení předchozí vlády premiérky Ivety Radičové neprosadila.

Nynější jednobarevná vláda sociálních demokratů (Smer-SD) premiéra Roberta Fica ve svých záměrech na čtyřleté funkční období počítá s prosazováním institutu manželství jako svazku muže a ženy.

Vydáno pod