Ukrajině hrozí izolace od EU, tvrdí litevská prezidentka

Kyjev - Podle litevské prezidentky Daliy Grybauskaitéové hrozí Ukrajině kvůli věznění expremiérky Tymošenkové rostoucí izolace ze strany Evropské unie. Prezidentka to prohlásila během setkání s tamním prezidentem Janukovyčem. Jako vůbec první hlava státu navštívila v Charkově právě Tymošenkovou.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi připomněla, že důvěra Evropy vůči Ukrajině se zmenšuje. „Pokud se nenajde řešení, které by zajistilo práva pro všechny vězněné představitele opozice, postoj vůči takové zemi by byl jistě velmi kritický. Znamenalo by to určitý stupeň mezinárodní izolace,“ vysvětlila Grybauskaitéová.

Litevská prezidentka přijela na Ukrajinu za expremiérkou Julijí Tymošenkovou. Setkala se s ní v nemocnici v Charkově, kam úřady Tymošenkovou přemístily z vězení kvůli ukončení hladovky a problémům s páteří. Bojkot ze strany mnoha evropských politiků už Kyjev pocítil minulý týden, kdy musela vláda odvolat plánovaný summit středoevropských zemí. Další nechtějí dorazit na Ukrajinu na zápasy v rámci evropského fotbalového šampionátu.

Janukovyč to zatím bere statečně. „Já to chápu tak, že Evropská unie navrhla pauzu. A ta bude mít podle mě výhody jak pro Ukrajinu, tak pro Evropskou unii,“ řekl ukrajinský prezident. Grybauskaitéová ale dodala, že míč je na straně Ukrajiny. Vše záleží na tom, jak zajistí léčbu a práva Tymošenkové.

Tymošenkovou navštívila litevská prezidentka (zdroj: ČT24)

Na podporu Tymošenkové v Kyjevě demonstrovaly tisíce lidí

V centru Kyjeva dnes přes dvě tisícovky lidí žádaly propuštění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové a dalších politických vězňů a demonstrovaly proti režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Vězněná na něm promluvila skrze dopis, ve kterém varuje Janukovyče před mezinárodním osaměním.

Protestní shromáždění na jednom z centrálních kyjevských náměstí svolalo několik opozičních stran včetně strany Julije Tymošenkové. Představitelé opozice na něm představili společný plán kroků, které chtějí učinit před podzimními parlamentními volbami. Usilují, aby po volbách bylo jejich hlavní starostí osvobození politických vězňů včetně Tymošenkové a jejího bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka.

Jevhenija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

„Pokud Janukovyč nepřistoupí na to, aby se Tymošenková a Lucenko zúčastnili předvolební kampaně, přivede tím Ukrajinu do mezinárodní izolace,“ myslí si místopředseda parlamentu Mykola Tomenko.

„Musíme Janukovyče zbavit moci a obnovit proevropské směřování Ukrajiny,“ prohlásil Oleksandr Turčynov, zástupce Tymošenkové ve vedení strany Vlast. Dcera uvězněné vůdkyně ukrajinské opozice Jevhenija na manifestaci přečetla vzkaz, který matka napsala ve vězení. Tymošenková v něm hovoří o svém plánu demokratických politických reforem.

Na řadě je fotbal, politika jde do ústraní

A zatímco Evropa mluví o bojkotu fotbalu, v Kyjevě byl představen pohár pro příštího fotbalového mistra kontinentu. Pro Ukrajince jde přitom o velkou událost, a proto je politika tolik nezajímá. Problémem jako v Polsku je i to, že nestojí velká část plánovaných silnic a dálnic.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)