Kubánský soud řeší údajnou americkou špionáž

Havana - Před kubánským soudem dnes stanul americký podnikatel Alan Gross. Tamní úřady ho viní ze špionáže a distribuce mobilních telefonů a notebooků. Údajně pomáhal disidentům získat přístup k internetu, hrozí mu tak až dvacet let vězení. Dle slov ředitele vládní internetové stránky Cubasí.cu Manuela Henríqueze se bloggeři jen snaží démonizovat zemi, vytvořit obraz represí, které neexistují a slouží jenom jako ospravedlnění blokády. Proces by měl trvat den nebo dva. Podrobnosti o jeho průběhu ale nejsou známy, protože přelíčení je pro média uzavřeno.

Kubánské bezpečnostní složky se na internet speciálně soustředí. Podle nahrávky, která se na něm objevila, se tamní agenti na školení seznamují s nebezpečím sociálních sítí, a to hlavně v souvislosti s děním v severní Africe. Tam se totiž protivládní demonstrace svolávaly jejich prostřednictvím.

Není jisté, zda je nahrávka pravá

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

Pravost nahrávky není ověřená. Disidenti se ale zatím projevují jen minimálně. Vláda má ale strach, že by mohli ke svolání větších demonstrací použít internet. „Je tu celá řada podobností, nespokojenost lidí, jediný hlas u moci po dlouhou dobu. Proto jsem s nadšením sledovala, co se tam děje,“ vysvětlila kubánská bloggerka Yoanni Sánchezová.

Internetové připojení na Kubě je velmi chabé. Pomoct by tomu měl nový kabel natažený na dně oceánu ze spřátelené Venezuely. O kolik ale potom vláda umožní situaci zlepšit, není jasné.

Clintonová protestuje

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová dnes vyzvala Kubu k bezpodmínečnému propuštění Grosse. Jednašedesátiletý podnikatel je na Kubě vězněn od prosince 2009, kdy byl zatčen v havanském hotelu. Podle oficiálního vyjádření byl obviněn z „aktu proti nezávislosti a územní svébytnosti státu“. Spojené státy tvrdí, že Gross pouze poskytoval satelitní vybavení a internetové připojení pro židovské skupiny na Kubě a není špion. Kubánská židovská komunita čítající asi 1 500 osob ale popírá, že by měla s Grossem něco společného.

Gross podle Washingtonu působil v rámci amerického programu, jehož cílem je podporovat demokratické změny v různých zemích světa. V rozpočtu USA je na tento program každoročně vyčleněno přes 40 milionů dolarů (700 milionů korun). Havana ale tuto americkou iniciativu označuje za snahu o státní převrat na Kubě.

Vydáno pod