Kolumbijští rebelové jsou ochotni propustit francouzského novináře

Bogotá - Kolumbijští povstalci údajně předají Červenému kříži zadržovaného francouzského novináře, pokud se jeho propuštění zúčastní i zástupce nově zvoleného prezidenta Françoise Hollanda. FARC zajal novináře v dubnu při útoku na kolumbijské jednotky. V únoru povstalci prohlašovali, že s únosy a vymáháním výkupného přestanou. Naznačili taky ochotu k mírovým rozhovorům.

Kolumbijská povstalecká organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) chce osvobodit zadržovaného francouzského novináře Roméa Langloise. „Revoluční ozbrojené síly vyjadřují ochotu propustit Langloise a předat ho na bezpečném místě,“ uvedlo v komuniké hnutí FARC. Podmínkou ale je, že předání zajatce se kromě zástupců Červeného kříže zúčastní i zástupce nově zvoleného francouzského prezidenta Françoise Hollandea. 

Francouzského novináře zajali povstalci koncem dubna při útoku rebelů z FARC na vládní síly na jihu Kolumbie. Langloise, který pracuje pro zpravodajskou stanici France 24, tady doprovázel vojenskou jednotku. 

Povstalci koncem února oznámili, že chtějí propustit všechna rukojmí a že se taktiky únosů úplně vzdají. Chtějí také zahájit mírová jednání. 

Za více než čtyři desetiletí si boj rebelů z hnutí FARC s vládními jednotkami vyžádal nejméně 120 tisíc mrtvých, především civilistů. Hlavní kolumbijská gerilová skupina FARC je aktivní od 60. let minulého století. V roce 2002 měla asi 20 tisíc bojovníků, v současnosti jich je podle odhadů asi 8 tisíc.

Vydáno pod