Muž před soudem se nezapálil kvůli Breivikovi

Oslo - Neznámý muž se dnes zapálil před budovou soudu v Oslu, v níž se koná proces s atentátníkem Andersem Behringem Breivikem. Policisté jej rychle uhasili, skončil v nemocnici s popáleninami na hrudníku a na břiše. Podle prvních informací jeho pokus o sebeupálení nesouvisí s Breivikovým případem - měl psychické a sociální problémy.

Před incidentem se muž zastavil před kanceláří norské advokátky Bente Roliové, kde upustil obálku se zmatenými poznámkami. „Byl rozrušený. Velmi silně. Nemá nic společného s událostmi z 22. července,“ řekla Roliová. „Byl duševně nevyrovnaný a domníval se, že je obětí spiknutí,“ řekla dále. „Myslel si, že ho každý pronásleduje kvůli sociálním problémům, které má,“ dodala právnička a prozradila, že muži je 49 let. K jeho totožnosti nic dalšího nesdělila.

Podle policejního mluvčího se muž polil hořlavinou a zapálil se. Poté křičel v některém ze skandinávských jazyků s cizím přízvukem, aby ho zabili. Následně běžel ke kontrolnímu stanovišti před soudem, ale těsně před vchodem se obrátil a upadl na chodník. Řval bolestí, když k němu přispěchali policisté a strhli z něj hořící svetr. Policejní mluvčí Kjell Jan Kverme řekl, že šlo o norského občana cízího původu, ale odmítl k jeho totožnosti říct cokoli dalšího. 

Z videa, které na svém webu zveřejnil bulvární norský list Verdens Gang, je patrné, že policisté, kteří muže hasili, měli v pohotovosti střelné zbraně. Budova soudu, kde se proces s Breivikem odehrává, je přísně střežena. Prokurátorka Inga Bejerová Enghová, která se na procesu podílí, uvedla, že podle získaných informací nemá pokus o upálení přímou souvislost s případem atentátníka. Policie nicméně spojitost předběžně nevyloučila.

Breivik loni v červenci zabil při pumovém útoku v Oslu a při masakru na ostrově Utöya 77 lidí. K činu se přiznal a tvrdí, že útoky spáchal v sebeobraně, aby uchránil svou zemi před multikulturalismem a muslimským přistěhovalectvím. Při procesu, který dnes pokračuje 19. dnem, tento týden vypovídají přímí svědci, kteří Breivikovo řádění přežili.

Telefonát Yngvara Brenny (zdroj: ČT24)