Strauss-Kahn chce po pokojské milionové odškodné

New York - Kauza bývalého ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) pokračuje. Dominique Strauss-Kahn se rozhodl žalovat newyorskou pokojskou Nafissatou Diallovou kvůli falešnému obvinění a pomluvě. Toho se údajně dopustila, když ho obvinila ze sexuálního napadení. Strauss-Kahn požaduje odškodné milion dolarů (20 milionů korun).

Diallová loni Strausse-Kahna obvinila, že ji v hotelu Sofitel přinutil k orálnímu sexu. Americká justice nakonec od trestněprávního stíhání upustila, protože nepovažovala Diallovou za dostatečně důvěryhodnou.

Pokojská ale v občanskoprávním sporu vymáhá po francouzském finančníkovi odškodné za újmu, kterou jí prý „násilné a sadistické“ napadení způsobilo.

Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: ČT24/Isifa.com

Právníci Strausse-Kahna tvrdí, že pohlavní styk v manhattanském hotelu byl dobrovolný. U newyorského soudu se také snažili prosadit zamítnutí žaloby vůči svému klientovi s odůvodněním, že Strausse-Kahna jako ředitele MMF chránila v době činu diplomatická imunita. Soudce ale na jejich požadavek nepřistoupil.

Nyní někdejší šéf MMF podal občanskoprávní žalobu na Diallovou. Obviňuje ji, že úmyslně podala na policii falešnou výpověď a poškodila tak Strauss-Kahnovu pověst.

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: David Karp/AP Photo

Strauss-Kahn kvůli loňské aféře odešel z čela MMF. Skandál ho také připravil o možnost kandidovat ve francouzských prezidentských volbách, v nichž byl považován za pravděpodobného kandidáta socialistů. Namísto něj strana postavila do voleb Françoise Hollanda, který počátkem května zvítězil nad úřadujícím prezidentem Nicolasem Sarkozym. Strausse-Kahna však pronásledují problémy i ve Francii, kde byl obviněn z napomáhání ke kuplířství.