Kolumbijský exministr unikl atentátu, pět lidí zemřelo

Bogotá – Pět mrtvých si dnes vyžádal pumový atentát v obchodní čtvrti Bogoty, jehož terčem se měl stát bývalý kolumbijský ministr vnitra Fernando Londoño. Při explozi utrpěl spolu s dalšími 16 lidmi zranění, jeho život ale není ohrožen. Prezident Juan Manuel Santos v krátkém televizním vystoupení oznámil, že při útoku zahynuli řidič exministra a policista, který bývalého člena vlády doprovázel.

Londoño, který zastával úřad v letech 2002 a 2003, cestoval v opancéřovaném autě. Byl značně otřesen a nyní je v nemocnici. Bývalý viceprezident Francisco Santos Calderón, za jehož mandátu byl Londoño ve funkci, již exministra na klinice navštívil. Londoño podle něj utrpěl několik zranění od střepin. Starosta metropole Gustavo Petro na twitteru uvedl, že atentát spáchal „chodec“. Také bez dalšího vysvětlení napsal, že policie již někoho zadržela.

Policie ani prezident neposkytli žádné další podrobnosti a ani prozatím nikoho z útoků neobvinili. Agentury v této souvislosti poznamenaly, že policie během dneška v centru Bogoty zneškodnila bombu v automobilu, kterou zde údajně nastražila povstalecká organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Tato gerilová skupina je aktivní od 60. let minulého století. Za více než čtyři desetiletí si její boj s vládními jednotkami vyžádal nejméně 120 000 mrtvých, především civilistů.

Následky atentátu na exministra Fernanda Londoña v Bogotě
Zdroj: ČT24/Fernando Vergara

Londoño vystupuje jako otevřený protivník FARC. V novinových článcích odmítá obvinění, že bývalý prezident Álvaro Uribe, za jehož mandátu zastával ministerský post, jednal příliš vstřícně se sympatizanty gerily. Také kritizuje současnou hlavu státu, která podle něj s nedostatečnou razancí bojuje proti FARC.