Manželka Roberta F. Kennedyho ml. byla nalezena mrtvá

Bedford (USA) - Mary Richardsonová Kennedyová, manželka Roberta F. Kennedyho mladšího, jenž je synovcem zavražděného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, byla ve středu nalezena mrtvá ve svém domě v Bedfordu severně od New Yorku. Richardsonová Kennedyová, která s Robertem již nežila, měla problémy s alkoholem i drogami, napsala agentura AP. Z dnešní pitvy vyplynulo, že zemřela na následky udušení poté, co se oběsila.

Richardsonová Kennedyová, která byla designérkou a architektkou, měla s Robertem čtyři děti a byla jeho druhou manželkou. Robert F. Kennedy je prominentním právníkem, který se zabývá ekologickým právem. Jeho otec Robert F. Kennedy, někdejší senátor, byl zavražděn v roce 1968, tedy pět let po atentátu na bratra Johna F. Kennedyho.

Klan Kennedyů už skoro sto let výrazně ovlivňuje americkou politiku. Rodinu ale také pronásledují tragédie. Rodina čítající desítky členů se až příliš často schází na pohřbech. Za pár dní bude držet smutek nad rakví Mary Kennedyové. „Z historie rodiny víme, že je moc těžké být Kennedy, být s nimi pokrevně spřízněn nebo si někoho z nich vzít. Jste na očích, máte povinnosti a hodně se od vás čeká,“ prohlásil autor životopisů rodiny Kennedyů Lawrence Leamer. Robert Kennedy junior Mary do prestižní rodiny přivedl v roce 1994.

Prezident Kennedy byl z devíti dětí. Ze čtyř bratrů se ale stáří dožil jen jeden - senátor Edward Kennedy. I jeho život poznamenaly tragédie, skandály a ztráty. Za úspěch klan vděčí otci Josephovi. Rodinu vedl železnou rukou. Někteří tlak nevydrželi a skončili u drog. Pronásledují je také letecká neštěstí. Při tom posledním v roce 1999 zemřel jediný syn prezidenta Kennedyho - John.  

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Pohnuté osudy rodiny Kennedyů:

1963: Prezident John F. Kennedy zavražděn v Dallasu ve státě Texas

1968: Bratr, Robert Kennedy, zastřelen během prezidentské kampaně v Los Angeles

1984: Roberta Kennedyho syn David zemřel na následky předávkování drogami

1997: Roberta Kennedyho syn Michael se zabil při lyžování

1999: JFK ml. zemřel spolu se svou ženou při pádu letadla, které sám řídil, do Atlantiku

Vydáno pod