K ISS zamíří první soukromá vesmírná loď

Mys Canaveral - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) po několika odkladech v sobotu zamíří první soukromá vesmírná loď. Z kosmodromu na mysu Canaveral na Floridě odstartuje raketa Falcon 9 společnosti Space Explorations Technologies (SpaceX), která vynese na oběžnou dráhu kolem Země modul Dragon. Pokud modul uspěje v testech ve vesmíru a úspěšně se s ISS spojí, začne ho americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) využívat pro pravidelné zásobování stanice.

Let Dragonu k ISS potrvá podle serveru Space.com čtyři dny. Doba je o něco delší než u ruských zásobovacích lodí Progress, což je ale dáno i naplánovanými testy Dragonu. Soukromá kosmická loď bude muset vyzkoušet přibližovací manévr ke stanici a prokázat schopnost kdykoli tento manévr z bezpečnostních důvodů přerušit. Dragona také čeká oblet ISS ve vzdálenosti jen 2,5 kilometru.

Pokud by Dragon při pokusných manévrech z nějakého důvodu selhal, NASA misi přeruší a vesmírný modul se vrátí na Zemi. Odborníci z NASA by pak společně s techniky SpaceX hledali příčiny chyby a spojení soukromé lodi s ISS by se odehrálo při příštím zkušebním letu. Pokud však bude Dragon fungovat podle plánu, čtvrtý den letu by se měl přiblížit na deset metrů ke stanici. Zde ho pak uchopí astronauti robotickou paží a připojí ho k modulu Harmony. Dragon totiž nemá počítačové vybavení, které by umožňovalo automatické spojení se stanicí.

Nákladní loď a ISS
Zdroj: ČT24

Astronauti Donald Pettit a André Kuipers, kteří budou robotickou paži řídit, už zachycení modulu nacvičují. „Je skvělé být součástí toho všeho a moc se na to těším,“ uvedl Kuipers. „Je to začátek nové éry,“ dodal. Až Dragon u stanice zakotví, astronauti z něj vyloží zásilku zhruba půl tuny potravin, oblečení a počítačového vybavení ze Země. Nic z toho, co bude mít Dragon na palubě, však není pro chod ISS nezbytné. NASA připomíná, že jde o zkušební let a že je třeba počítat i s možností, že se mise nezdaří.

Dragon by měl být k ISS připojen 18 dní. Poté ho astronauti naplní asi 700 kilogramy nákladu, který pošlou zpět na Zemi. Následovat bude odpojení vesmírné lodi od stanice, a to opět za pomoci robotické paže. Dragon pak využije zbývající palivo k brzdicímu manévru, který ho vrátí zpět do atmosféry. Přistát by měl na padácích do Tichého oceánu.

Mezinárodní vesmírná stanice
Zdroj: Boeing/Boeing Illustration

Pokud bude zkušební let Dragonu k ISS úspěšný, začne soukromé vesmírné plavidlo v rámci kontraktu s NASA plnit funkci zásobovací lodě pro orbitální komplex. V současnosti zásoby na stanici dopravují ruské lodě Progress nebo evropská a japonská automatická plavidla. Dragon však na rozdíl od nich může dopravovat náklad i zpět z ISS na Zemi, což je zásadní především pro vědce, kteří provádějí na oběžné dráze experimenty.

Telefonát Víta Straky (zdroj: ČT24)