Odpad po tsunami bude devastovat americké břehy 7 let

Los Angeles - Jeden a půl milionu tun odpadu unáší oceánské proudy ke břehům Severní Ameriky. Do vody se trosky dostaly loni poté, co vlna tsunami zasáhla Japonsko. Úřady na západním pobřeží Spojených států a Kanady teď marně přemýšlejí, jak zabránit obří ekologické katastrofě.

Japonskou loď unášely proudy 13 měsíců přes Tichý oceán. Když rezivějící plavidlo začalo u břehů Aljašky ohrožovat námořní dopravu, pobřežní stráž ho potopila. Jenže loď následují na hladině i pod ní tisíce tun odpadu. 

Americké vládní agentury přesně ví, kde odpad v oceánu je. Dokáží taky předpovědět, kam ho proudy zanesou. Mnohdy jde o souvislou vrstvu drobných nečistot maximálně velikosti dlaně. Nedokáží s tím ale nic udělat a kritika se valí ze všech stran. 

Agentura má kvůli vládním škrtům o čtvrtinu menší rozpočet, peníze jí nestačí ani na průzkum - a už vůbec ne na úklid pobřeží a mělčin, které odpad už dnes zanáší. Podle počítačových modelů přitom mají kusy domů, automobily, plasty a papír putovat Tichým oceánem a devastovat jeho břehy ve velkém ještě nejmíň sedm let.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod