Kosovan zastřelil na letišti ve Frankfurtu dva Američany

Frankfurt nad Mohanem – Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem se dnes střílelo. Jedenadvacetiletý muž z Kosova tam pálil na autobus, který převážel americké vojáky. Dva muži zemřeli, další dva jsou vážně zraněni. Oběťmi útoku jsou řidič autobusu a jeden z vojáků, oba Američané. Také oba zranění jsou pravděpodobně američtí vojáci. Policie už útočníka zpacifikovala. Motivy činu zatím nejsou známy.

Přestřelka se podle očitých svědků odehrála přímo v autobusu. Útočník do něj u terminálu 2 nastoupil spolu s americkými vojáky. Uvnitř se strhla hádka, Kosovan vytáhl zbraň a začal střílet. Podle listu Bild muž při útoku údajně vykřikoval islamistická hesla. 

Útočník se poté vydal na útěk, zakrátko ho ale dostihla policie. Ta teď čin prošetřuje. Podle policie útočník střílel z pistole nebo revolveru, měl u sebe údajně ale i nůž. Proč útočil, není zatím jasné. Jedenadvacetiletý muž pochází z Kosovské Mitrovice, žije ale v Německu.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)


Na místo činu dorazil i ministr vnitra spolkové země Hesensko Boris Rhein, který střelbu označil za strašný a děsivý čin. Podobně se vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová, která slíbila úplné vyšetření útoku. Americký prezident Barack Obama v reakci násilí odsoudil a řekl, že Spojené státy udělají všechno, aby se případ důkladně vyšetřil.

Autobusy, ve kterém se odehrála dnešní střelba, rozvážejí z letiště americké vojáky na jednotlivé základny v Německu. Americká armáda jich má v blízkosti Frankfurtu hned několik. Často jsou využívány jako logistické uzly pro operace v Afghánistánu či Iráku. Jak se do něj dostal pachatel, není zatím jasné.

  • Na letišti ve Frankfurtu se střílelo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2366/236532.jpg
  • Na letišti ve Frankfurtu se střílelo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2366/236529.jpg
  • Na letišti ve Frankfurtu se střílelo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2366/236528.jpg