Organizátoři Eura 2012 jsou prý připraveni, nedostatky však jsou

Kyjev - Fotbalové mistrovství Evropy, které pořádají Polsko a Ukrajina, klepe na dveře. Přestože zdaleka nebudou splněny všechny plány, pořadatelé si žádné vrásky na čele nedělají. Lokomotiva polských drah v českých barvách už začala jezdit, až do konce fotbalového šampionátu budou v Polsku jezdit v barvách všech účastníků.

Varšava i Kyjev hlásí, že jsou na šampionát připraveni na 100 procent. Řada věcí se sice nestihne a plány splněny nebudou, přesto jsou organizátoři spokojeni - je přece kde hrát. Hotovy jsou stadiony, na poslední chvíli se otevírají nové letištní terminály.

„Ukrajina je dnes zcela připravena, nemáme s organizací žádné problémy,“ tvrdí Markijan Lubkivskij, ředitel Eura 2012 na Ukrajině.

Na slibované dálnice ale nedojde, spolehlivá doprava mezi ukrajinskými turnajovými městy je jen ta letecká. Zatímco kyjevským stadionem se Ukrajinci mohou chlubit, za infrastrukturu, zvláště silnice a hotely, se mohou spíš stydět.

Málo hotelů = vysoké ceny

Navíc je málo i hotelů, a proto majitelé ceny prudce zvedli. Drahé ubytování neláká fanoušky. Ani lístky nejsou levné, natož pro samotné Ukrajince. Slova pořadatelů, kteří všechny lákali na výjimečné mistrovství konané v jejich zemi jednou za sto let, vyslyšena nebyla, padesát tisíc lístků se nepodařilo prodat.

Vitalij Kličko, ukrajinský mistr světa v boxu

„Bohužel Euro 2012 doprovází velmi mnoho problémů s rozvojem infrastruktury, k tomu se v poslední době ještě hodně mluví o jeho souvislosti s politikou.“

Kvůli vězněné Julii Tymošenkové řada evropských politiků odmítá na mistrovství přijet, čímž samozřejmě klesá prestiž celé akce. Dá se tedy očekávat, že toto mistrovství bude mít politickou pachuť.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)