Nudismus v Německu stále kvete

Berlín – V Německu se tento víkend otevřela venkovní koupaliště, což přilákalo příznivce nudismu. Ten se těší v sousední zemi oblibě zejména v bývalé NDR, kam se sjíždějí turisté z prudérnějších německých spolkových republik. Nudisté se tu shlukují ve 155 spolcích, které mají na 40 tisíc členů. Nicméně dá se předpokládat, že tento způsob rekreace vyznává dalších 7 milionů neregistrovaných.

Německá obliba pláží, kde se svršky zapovídají, nemá obdoby. Na největší nudistickou pláž v Berlíně, která byla za minulého režimu ostrůvkem svobody, se sjíždějí takzvaní plavkoví emigranti. „Máme tu hodně Bavorů. Protože v Bavorsku je samozřejmě nudismus odsuzovaný. Jsou tam dole trochu prudérnější,“ dodal majitel Naturcamping Tonsee Manfred Prosch.  

V muzeu NDR má fenomén kolektivní nahoty celou sekci. Až čtyři z pěti východních Němců podle historiků nudismu holdovali. Pohlavárům se ho přes veškeré snahy nepodařilo vymýtit. „Roli hrálo i náboženství. Na západě byl velmi silný katolicismus, východ je kolébkou reformace a protestantismu s větší otevřeností k těmto věcem,“ míní historik NDR Musea Stefan Wolle.

Reportáž Evy Pláníčkové (zdroj: ČT24)