Srbským prezidentem je překvapivě nacionalista Nikolić

Bělehrad - Srbské prezidentské volby dnes překvapivě vyhrál národně orientovaný opoziční politik Tomislav Nikolić. Ve druhém kole voleb po sečtení víc než poloviny hlasů poráží původně favorizovaného a proevropsky zaměřeného dosavadního prezidenta Borise Tadiče. Volby poznamenala nízká volební účast, která mohla nahrávat Nikoličovi. Očekává se, že oficiálně budou výsledky potvrzeny v pondělí.

Po sečtení víc než 52 procent hlasů má Nikolić na kontě 50,2 procenta odevzdaných hlasů, zatímco Tadić 46,7 procenta. Nikoličova konzervativní nacionalistická Srbská pokroková strana (SNS) už prohlásila svého šéfa za vítěze. Také Nikolić už se sám prohlásil za vítěze voleb.

Volební analytici si jsou téměř jistí, že konečný výsledek už na vítězství Nikoliče nic nezmění. Proto už i Tadić přiznal porážku. „Od dnešního večera má Srbsko nového prezidenta - Tomislava Nikoliče,“ prohlásil místopředseda SNS Aleksandar Vučić před jásajícím davem spolustraníků v Bělehradě.

Vítězství Nikoliče může dle prvních komentářů rozdělit srbskou politickou scénu, protože vládu nejspíš dál povede Tadičova Demokratická strana. Podle srbské ústavy je úřad premiéra obdařen větší pravomocí než prezidentská funkce, hlava státu ale může blokovat schvalování zákonů.

Tomislav Nikolić ve vztahu k Rusku

Nikolić byl dříve ultranacionalista, který teprve poslední čtyři roky zastává proevropskou politiku. Ještě v roce 2007 dovedl k vítězství v parlamentních volbách ultranacionalistickou Srbskou radikální stranu, s níž se však brzy rozešel právě kvůli sporům o evropskou politiku.

Změnu v jeho postojích ale někteří analytici považují za neupřímnou, motivovanou snahou o zisk hlasů. Nikolić má úzké vztahy s Ruskem a v minulosti dokonce připouštěl, že Srbsko by se mohlo stát ruskou gubernií.

„Srbsko z evropské cesty nesejde,“ rozptyloval Nikolić po oznámení volebního výsledku obavy ze zpomalení evropské integrace. „Volby nebyly referendem o EU, ale o řešení vnitřních problémů, které způsobil Tadić a jeho strana. Musíme začít pracovat, odstranit zločinost, vyřešit politické problémy a hledat přátele po celém světě,“ dodal Nikolić.

Boris Tadić ve vztahu k EU

Boris Tadić, který stojí v čele Srbska od roku 2004 a je také vůdcem vládní Demokratické strany (DS), byl favoritem klání. Před volbami vzkázal Srbům, že hlasování bude faktickým referendem o vstupu země do Evropské unie. Předseda konzervativní nacionalistické Srbské pokrokové strany (SNS) Nikolić podle Tadiće myšlenku evropské integrace popřel tím, že uzavřel volební spojenectví s Demokratickou stranou Srbska (DSS), která je proti členství země v EU.

V prvním kole voleb před dvěma týdny získal Tadić 26,7 procenta hlasů, zatímco Tomislav Nikolić 25,5 procenta.

Rozhodující kolo voleb poznamenala nízká volební účast i podezření z manipulací. Voleb se zúčastnilo zhruba jen 45 procent z 6,8 milionu oprávněných voličů, což je rekordně málo. To mohlo nahrávat Nikoličovi, protože jeho voliči jsou považováni za disciplinovanější.

Překvapení srbských voleb (zdroj: ČT24)
Vydáno pod